Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  20.12.2019 14:25:42

Tesla, investice nebo spekulace?

Nejznámější a nejprogresivnější značka zabývající se výrobou elektromobilů je bezkonkurenčně Tesla. Tato společnost po posledním výkazu kvartálních výsledků vzrostla v průběhu dvou obchodních dní o 30%. Důvodem bylo neočekávané vykázání ziskovosti, i přes očekávání analytiků o ztrátě. Druhým největším akcelerátem růstu bylo představení nového modelu Tesla Cybertruck v uplynulých týdnech.

Od konce října do dnešního dne vzrostla o víc jako 50%. Je za tím fundament společnosti anebo informační boom a stádovosti lidí, kteří investují do Tesly bezhlavě?

Tento týden Tesla zveřejnila snížení ceny sedanů Model 3 o 20% anebo víc % od následujícího roku. Cestou je nákup čínských komponentů a tím vyhnutí se dovozním clům. Cena za vozidla Model 3, které se vyrobí v nové továrně Tesly v Shanghai a které se budou nejdříve prodávat za 50 800 USD, od půlky roku 2020 klesne na přibližně 43 000 USD. Hlavním důvodem je snižování prodeje automobilůČíně, na což už konkurenti zareagovali snižováním cen automobilů.

Fundamenty hovoří jednoznačně. Nejhlavnější ukazatel společnosti – P/E (poměr ceny k ziskům) je v současnosti na hodnotě 86. Podle odhadů v budoucnosti vzroste na hodnotu 167 násobku ceny oproti ziskovosti. U investorů, očekávaný růst ukazatelů vyvolává ještě vyšší nadhodnocení společnosti oproti její vnitřní hodnotě. Při porovnání s konkurenční automobilkou např. BMW je ukazatel Tesly 77 krát vyšší. Očekávání společnosti zisku na akcii předznamenává nárůst za poslední kvartál tohoto roku, následně se však očekává výrazný pokles.

Marže zůstane na přibližně stejné úrovni 17,5% podle očekávání do půlky roku 2020. Ale plánované snižování cen v Číně bude mít dopad i na marži, která by se měla s největší pravděpodobností snížit.

Průměr odhadované ceny, které by měla společnost dosáhnout za 12 měsíců, je o 23% nižší než současná cena 378 USD/akcii. Většina analytiků doporučuje prodej společnosti.

Nejhorším ukazatelem je zadlužení společnosti, které ukazuje poměr celkového dluhu k aktivům na úrovni 220%. V případě přistoupení k výstavbě plánované fabriky blízko Berlína od začátku roku 2020, společnost nebude mít jinou možnost než emitovat další dluhopisy a ukazatel ještě naroste. Exponenciální růst zadlužení společnosti můžeme pozorovat už od roku 2013.

 


Společnost po výrazných propadech v prvním a druhém kvartálu narostla od začátku roku o víc jak 11% a v současnosti se pohybuje v zóně svého dlouhodobého maxima. Na grafu můžeme pozorovat velkou volatilitu akcií což je podle Keynese následek nepřiměřených reakcí nezkušených investorů na události.

 

 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688