Patria (Patria Finance)
Komodity  |  20.12.2019 11:21:56

MMF: Pro a proti u kryptoměn centrálních bank

Digitální měny vytvářené centrálními bankami se stávají jedním z předních ekonomických témat naší doby. Věnují se mu i Tobias Adrian a Tommaso Mancini-Griffoli, kteří na blogu Mezinárodního měnového fondu poukazují mimo jiné na velké rozdíly mezi jednotlivými zeměmi v tom, jak aktivně v této oblasti postupují. A následně se věnují možným přínosům a rizikům spojeným s kryptoměnami, včetně těch, které by byly spravovány centrální bankou.

V některých zemích jsou poměrně vysoké náklady spojené s držením hotovosti a jejím používáním. Jde například o státy, které tvoří řada ostrovů. V jejich případě by rozšíření oficiální kryptoměny mohlo snížit transakční náklady. Podle některých centrálních bank by pak byly takové měny přínosné zejména tam, kde je nízká penetrace bankovních služeb a někteří lidé ani nemají svůj bankovní účet.

V neposlední řadě by pak oficiální kryptoměna mohla snižovat rizika spojená s příliš koncentrovaným platebním systémem soukromého sektoru. Kryptoměny by tak mohly zvyšovat odolnost systému, a to zejména tam, kde platby zajišťuje několik málo velkých firem. Těm by digitální měna zároveň byla konkurencí, tudíž by tlačila na snížení jejich poplatků a zisků.

Adrian tvrdí, že oficiální kryptoměna by byla konkurencí i pro kryptoměny soukromého sektoru a také by mohla zvýšit efektivitu monetární politiky. I proto, že by ulehčovala zavedení negativních sazeb v případě hluboké krize. Ekonom ale poukazuje i na řadu rizik a možných nákladů spojených s digitálními měnami provozovanými centrální bankou. Mezi ně patří možný negativní dopad na bankovní systém, který by se mohl dostavit v případě masivnějšího rozšíření kryptoměny. Banky by totiž kvůli ní mohly ztrácet depozita, což by je nutilo k obratu k dražším formám financování a následně ke zvyšování sazeb z úvěrů.

Za zvážení stojí i to, že větší rozšíření oficiální kryptoměny by znamenalo výrazný růst rozvahy centrální banky. U centrálních bank zemí, jejichž měny slouží jako měny rezervní, by pak mohl vyvstat problém spojený s tím, že v jiných zemích by nastalo nahrazování domácí měny „rezervní“ kryptoměnou. K tomu se přidává možnost kryptoútoků technologických problémů, monitoringu, dozoru, prevence praní špinavých peněz, a tak podobně. I z toho důvodu je dobré zvážit model, v němž by kryptoměnu vydával soukromý sektor, který by využíval svou schopnost inovovat a posouvat se technologicky dopředu. A centrální banka by dávala kryptoměně důvěru tím, že by požadovala její krytí rezervami. A také dohledem.

Zdroj: MMF


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688