mpo.cz (MPO)
Z regionů  |  19.12.2019 00:00:00

Pivovar Litoměřice je po rekonstrukci. Díky programu MPO na regeneraci brownfieldů se v něm zase bude vařit pivo

Publikováno:
19.12.2019
Autor:
Odbor komunikace

Od druhé poloviny příštího roku se v pivovaru Litoměřice opět začne vařit pivo. Unikátní architektonický areál se letos dočkal rekonstrukce, a to díky programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů, který byl schválen v rámci platformy RESTART, a který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a implementuje agentura CzechInvest.


Pivovar byl dostavěn v roce 1739. V současnosti ale byly jeho prostory nevyužívané a chátraly. Revitalizací a podnikatelským využitím části budovy bude celý areál oživen. Postupnou rekonstrukcí dalších budov pivovaru, částečnou opravou rozsáhlého podzemí a kultivací pivovarského dvora v příštích letech areál přiláká nejen podnikatele, ale i běžné návštěvníky,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvana Jirotková a dodává: „Počítá se s tím, že od druhé poloviny roku 2020 se tam opět začne vařit pivo. A to je smysl celého programu, měnit chátrající a nevyužívané prostory tak, aby se do nich vrátil život. Příští rok budeme proto v podobných projektech pokračovat.“

MPO podpořilo rekonstrukcí ve výši 11 475 000 , tedy 51 % celkových způsobilých výdajů 22 mil. . Investorem bylo město Litoměřice a zhotovitelem INSKY spol. s r.o. z Ústí nad Labem.

Předmětem projektu byla rekonstrukce, stavební úpravy a přípojky technické infrastruktury stávajícího objektu - jižní části východní budovy A (bývalé lahvárny) na prostory minipivovaru (varnu, šrotovnu, zázemí pro zaměstnance, sklad, vodní hospodářství a kotelnu). S rekonstrukcí se začalo v letos v lednu a v prosinci bylo hotovo. Nájemce už byl vybrán, v dubnu příštího roku začne instalovat potřebné technologie a od druhého pololetí se začne s výrobou piva.

MPO v příštím roce vyhlásí čtvrtou výzvu z programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů. V současné době CzechInvest eviduje 15 předběžných žádostí a konzultuje dalších cca 20 projektů. Další výzvy pak budou vyhlašovány až do roku 2022.

Město Litoměřice úspěšně realizuje i druhý projekt, který se týká rekonstrukce Kasáren pod Radobýlem. Dokončení se předpokládá v prosinci příštího roku. MPO na projekt poskytlo dotaci 14 mil. , tedy 75 % ze způsobilých výdajů ve výši 19 mil. . Litoměřice se rovněž chystají do čtvrté výzvy přihlásit třetí projekt na rekonstrukci další části areálu bývalého pivovaru. Zde plánují např. restauraci, drobnou výrobu apod.

O podporu z programu mohou žádat kraje a obce, které se nacházejí na území strukturálně postižených krajů (Moravskoslezský, Ústecký, Karlovarský) a hospodářsky problémových regionů vymezených „Strategií regionálního rozvoje ČR na období 2014-2020“. Cílem programu je revitalizace zanedbaných a nedostatečně využívaných areálů a jejich přeměna na průmyslové plochy do 10 ha a objekty pro průmysl a podnikání. Prostřednictvím nového využití těchto areálů budou vytvořeny podmínky k hospodářskému oživení znevýhodněných regionů.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688