Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.12.2019 08:19:10

Meziroční zlepšení nálad na trhu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finanční trh po včerejším impeachmentu sklouzne hlouběji do vánoční nálady. Ta bude letos ve srovnání s loňskem pravděpodobně citelně pozitivnější. Včera zveřejněná německá podnikatelská nálada potěšila. Od ČNB po včerejším zasedání i nadále v příštím roce změnu sazeb nečekáme, nicméně pravděpodobnost vyšších sazeb bude stále přítomná s tím, jak inflace v nejbližších měsících zůstane vysoko.

Důvěra podniků v okolí Filadelfie se zhorší

Dnes budou zveřejněna data druhořadého charakteru. Trh bude tak více sklouzávat do předvánoční nálady a likvidita na trzích bude klesat. Před rokem se akciové trhy prudce propadaly v hrozbě utahování měnové politik, obchodních válek a brexitu. Rok poté jsou úrokové sazby Fedu naopak níž a nejistoty kolem obchodních válek a brexitu jsou vnímány jako snížené. Zdá se, že letos by tedy trhy mohly doplout do začátku Nového roku na pozitivnější vlně.

Německým podnikům se vrací nálada

Z dat globálního významu včera potěšilo zlepšení Ifo indexu podnikatelské důvěry v Německu za prosinec. Zlepšilo se jak hodnocení současných podmínek, tak výhled na blízkou budoucnost. Zpráva byla potěšující zejména ve světle předchozího nečekaného propadu indexu nákupních manažerů. Index IFO navíc zrcadlí výkon německé ekonomiky lépe než PMI.

Prezident Donald Trump se stal třetím presidentem USA v dějinách, proti kterému Sněmovna reprezentantů schválila impeachment. Hlasování proběhlo výlučně po stranické linii. Senát bude pravděpodobně hlasovat v lednu, ale tam mají převahu Republikáni, kteří pravděpodobně Trumpa podpoří.

Polská průmyslová výroba by dle odhadů analytiků měla za listopad vykázat po dvouměsíčním růstu opět pokles. Slabší údaje v Polsku obecně indikují i horší vývoj pro průmysl v ČR. V Česku nám ovšem navíc na hlubší propad průmyslu v listopadu ukazuje snížení předstihových indikátorů.

ČNB sazby nezměnila a dál signalizuje možnost jejich zvýšení

Regionální měny včera společně mírně oslabovaly. Koruna si opět sáhla na hladinu 25,50 CZK/EUR. Zasedání České národní banky, které proběhlo beze změny sazeb, mělo na korunu jen malý vliv. Mírně se zvýšily korunové úrokové sazby na peněžním trhu. Dva ze sedmi členů bankovní rady opět hlasovali ve prospěch vyšších sazeb. Guvernér uvedl, že debata v radě se posunula blíže zvýšení. S ohledem na to, že v nejbližších měsících bude inflace stále na vyšších úrovních a spíše ještě mírně zrychlí, tak ČNB bude vyššími sazbami dále hrozit. My se i nadále kloníme ke scénáři stabilních úrokových sazeb v příštím roce. Více k včerejšímu zasedání najdete zde: http://bit.ly/38TGIF1.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688