TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  18.12.2019 11:32:12

Jak nepřijít o vyšší rodičovský příspěvek? Co zvýšení příspěvku znamená pro rodiče? Změny nastaly i v předškolní péči

Rodiče mají z navýšení rodičovského příspěvku velkou radost, změna ale přinesla řadu otázek. Od nového roku nastane změn více. Mění se například i limit pro umístění dětí do 2 let věku v předškolní péči.

 


Rodičovský příspěvek by se měl podle rozhodnutí vlády od příštího roku zvednout ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun. Nyní už chybí jen podpis prezidenta, kvůli kterému by měl Miloš Zeman dokonce přerušit dovolenou.

Co zvýšení příspěvku znamená pro rodiče? Není potřeba nikde žádat, celková částka rodičovského příspěvku se automaticky zvedne všem rodinám, kterých se navýšení týká. Tyto rodiny budou informovány dopisem, který budou úřady práce odesílat poté, co prezident novelu zákona o státní sociální podpoře podepíše. Nemusíte proto o navýšení žádat na úřadě. 

Výši rodičovské si určí každý rodič sám dle svých potřeb. Odvíjí se ale od předchozích příjmů, tedy denního vyměřovacího základu. Pokud rodič z nějakého důvodu nedoloží předchozí příjmy, bude od nového roku maximální hranice čerpání stanovená na 10 000 , u vícerčat na 15 000 . V opačném případě je maximální hranice srovnatelná s peněžitou pomocí v mateřství.

Pokud chcete rodičovskou prodloužit, nebo zkrátit, stačí poslat žádost, kterou najdete na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Formulář se dá poslat poštou i online. Při změně se od celkové částky (220 tisíc korun) odečte již vyplacená částka a zbytek se přepočítá podle požadované délky.

Rodiče se často zajímají o to, jak vyčerpat navýšení do 4 let věku jejich dítěte. "Výši měsíční rodičovské lze každé 3 měsíce měnit, maximální hranici má každý svou vlastní – čerpat můžete až do výše své peněžité pomoci v mateřství, pokud jste mateřskou nepobírala, Váš limit bude od nového roku 10 000 měsíčně (15 000 u vícerčat). Tuto částku pak můžete pobírat až do vyčerpání celkové částky rodičovského příspěvku, anebo do 4. narozenin Vašeho dítěte," odpovídá MPSV na webu.

Další obavy panují mezi matkami ohledně návratu do zaměstnání. "Do práce je možné se vrátit a souběžně pobírat rodičovský příspěvek," vysvětluje MPZV. Rodiny, které nedoložily příjem, budou mít od nového roku nárok na vyšší měsíční čerpání. "Maximální hranice čerpání se zvýší ze 7 600 na 10 000 ," dodalo MPSV.

Nemění se jen výše rodičovské

Změní se i limit ro umístění dětí do 2 let v předškolní péčí se zvýší od 1. 1. 2020 na 92 hodin. "Máte-li dítě do 2 let, můžete ho umístit do jeslí/ dětské skupiny na 92 hodin měsíčně a nepřijdete o rodičovský příspěvek. Docházka dítěte staršího než dva roky se nesleduje," vysvětluje MPSV. 

Větší zastání budou mít i rodiče po úmrtí jednoho nebo více dětí z vícerčat. "Nově bude mít ministryně práce a sociálních věcí pravomoc rozhodnout o nepřepočítání výše rodičovského příspěvku při úmrtí jednoho nebo více dětí z vícerčat. Bude tak existovat možnost individuálně reagovat na citlivou situaci rodin a lépe jim pomoci," dodalo MPSV.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688