Důchody a penzijní  |  16.12.2019 14:23:27, aktualizováno 22.12.2019 09:01:13

Podle průzkumu ING dvě pětiny Čechů očekávají, že si v důchodu vystačí s 15 000–20 000 Kč. Museli by ale mít našetřeno až 1,6 milionu.

  • Tři pětiny Čechů soudí, že by se do důchodu mělo odcházet nejpozději v 60 letech.
  • 37 % Čechů plánuje podzim života strávit aktivně, a proto si spoří.

Nejnovější průzkum banky ING realizovaný mezi pracujícími lidmi ve věku 50–65 let mj. hledal odpovědi na otázky, jaké plány mají Češi na důchod a kolik si myslí, že budou potřebovat peněz na aktivní vyžití. Dvě pětiny Čechů si myslí, že si v důchodu vystačí s 15 000–20 000 , na důchod si ale téměř polovina odkládá nepravidelně. Pětina Čechů si spoří proto, aby mohli do důchodu odejít dříve. Tři pětiny za ideální čas odchodu do penze považují věk před 60. narozeninami.

Třetina dotázaných (37 %) očekává, že si v důchodu vystačí maximálně s 15 000 měsíčně, další dvě pětiny (42 %) očekávají, že se budou se svým měsíčním rozpočtem složeným ze státního důchodu, úspor a výnosů z investic pohybovat mezi 15 000 a 20 000 . Každý šestý si myslí, že na jeden měsíc bude potřebovat 20 000 až 25 000 . Životní náklady mezi 25 000 a 30 000 měsíčně očekávají 4 % Čechů. Zbylí respondenti tuší náklady vyšší než 30 000 .

„Vezměme v úvahu předpoklad dvou pětin dotázaných, tedy že si v penzi vystačí s 15 000–20 000 . Uvážíme-li, že výše průměrného důchodu dosáhne od ledna 2020 výše 14 400 a penzisté budou tuto částku pobírat podle statistik ČSSZ průměrně 24 let a 3 měsíce,  vyjde nám, že by člověk odcházející z práce do výslužby měl mít našetřeno 174 600 až 1 629 600 ,“ propočítává Radek Sedlář, ředitel retailové sekce ING Česká republika. Pro ty, kteří počítají spíš s 21 000–25 000 měsíčně, by pak byly ideální úspory na podzim života ve výši dvou až tří milionů korun.

„Podle výsledků průzkumu si dvě třetiny budoucích penzistů se státním důchodem 14 400 nevystačí. Spořit si mimo jiné také na penzi je vhodné už od první výplaty, jakkoliv se to zdá být pro mladé lidi v nedohlednu,“ doporučuje Radek Sedlář. Nejčastěji lidé šetří 1 000 až 3 000 , tuto částku ukládá více než třetina dotázaných. Do 5 000 spoří tři čtvrtiny respondentů. 10,5 % si měsíčně spoří 5 000–10 000 a čtyřem procentům se dokonce daří uspořit více než 10 000 . Téměř polovina účastníků průzkumu ovšem spoří nepravidelně a deseti procentům se nedaří odkládat žádná částka.

Pětina Čechů si spoří proto, aby mohli do důchodu odejít dříve
„Dostatečné úspory dávají lidem v předdůchodovém věku volnost v rozhodování, jestli chtějí odejít do penze dříve. A to i těm nízkopříjmovým. Podle výsledků průzkumu si na předčasný důchod spoří nejčastěji Češi s příjmy 10 000 až 20 000 korun měsíčně. V jejich případě pak není pokles životní úrovně v důchodu až tak markantní,“ komentuje Radek Sedlář, ředitel retailové sekce ING Česká republika.

Nadpoloviční většina dotázaných (61 %) se domnívá, že by se mělo do penze odcházet nejpozději v šedesáti letech. 31 % si myslí, že ideální věk je mezi 61 a 64 lety, a necelá desetina Čechů se domnívá, že by to mělo být v 65 letech i později, podle chuti pracovat. Stát se pracujícím důchodcem plánuje 17 % padesátníků pod 54 let. Ve věku 60–65, tedy těsně před důchodem, stále cítí dost sil na práci 39 % lidí. „Vypadá to, že čím jsou lidé starší, tím více chtějí žít jako doposud. Je dobře, že mají pořád chuť pracovat. Je to výhodné jak pro ně, tak pro stát. Když budou i nadále pracovat, mohou se lépe zabezpečit na dobu, kdy bude důchod jejich jediným příjmem,“ soudí Radek Sedlář.

Jaké plány mají Češi se svými úsporami
Více než třetina účastníků průzkumu (37 %) se těší, až si v důchodu díky svým úsporám užije aktivní stáří, bude utužovat své zdraví, vzdělávat se nebo chodit do společnosti, a proto si spoří. 19 % lidí by si chtělo udělat radost zážitkem nebo cestováním, 11,5 % si přeje koupit vysněnou věc, což uvedlo 3× více padesátníků než šedesátníků. Téměř každý desátý dotázaný by rád přispěl svým dětem a vnoučatům, přičemž muži zaškrtávali tuto odpověď dvakrát častěji než ženy. Jen 5 % plánuje rozmnožit své úspory a necelých 18 % lidí si do budoucna nic zvláštního neplánuje.

Právě na podporu rodiny a vnoučat chce 27 % Čechů vydat v penzi největší část peněz, která jim zbyde po zaplacení základních životních potřeb (jídlo, bydlení a zdravotní péče). Čtvrtina respondentů očekává, že největší výdaje bude mít s cestováním. Do péče o sebe chce investovat 24 % dotázaných. Především za koníčky plánuje utrácet 17 % lidí. Zbylí respondenti využijí největší podíl peněz na jiné účely.


O průzkumu:
On-line průzkum proběhl v říjnu roku 2019 na vzorku 525 respondentů české populace, který byl reprezentativní co do velikosti místa bydliště, pohlaví a dosaženého vzdělání. Průzkumu se zúčastnili pracující lidé ve věku 50 až 65 let. (Výzkumná agentura Ipsos)

Skupina ING
ING je globální finanční instituce holandského původu se silnou evropskou základnou nabízející bankovní služby. Staví na zkušenostech, odborných znalostech a závazku nabízet vynikající služby a uspokojovat tak potřeby široké klientské základny zahrnující jednotlivce, rodiny, malé a střední podniky, korporace, instituce i vládní organizace. Cílem je podporovat lidi v tom, aby byli stále o krok napřed, v životě i podnikání.

ING Bank se svými více než 53 tisíci zaměstnanci nabízí služby pro zákazníky retailového i firemního bankovnictví ve více než 40 zemích světa. Silnou stránkou je dobře známá a silná značka s pozitivním vnímáním klientů v řadě zemí, silná finanční pozice, víceúrovňová distribuční strategie a mezinárodní síť. Udržitelnost a společenská odpovědnost je nedílnou součástí firemní strategie ING Bank, o čemž svědčí první příčka v kategorii Diversified Financials v indexu Dow Jones Sustainability a dále zařazení do indexu FTS4Good a indexu Euronext Vigeo Europe 120.

ING získala ocenění Best Bank In The World 2017, které uděluje časopis Global Finance.

ING Bank v České republice
ING v České republice aktuálně působí výhradně v oblasti bankovnictví a zaměstnává více než 250 lidí.

Historie ING Bank v České republice sahá až do roku 1992. V průběhu let si zde vybudovala silnou pozici v oblasti korporátního bankovnictví a svou komplexní nabídkou bankovních produktů a služeb v současné době uspokojuje všechny bankovní potřeby významných českých i mezinárodních společností i finančních institucí.

V roce 2001 ING Bank představila svůj první produkt pro fyzické osoby, spořicí účet ING Konto, a založila tak kategorii spořicích účtů na českém trhu. Rok poté rozšířila svoji nabídku o ING Podílové fondy, které nabízejí široké veřejnosti možnost vyššího zhodnocení úspor, a stala se tak specialistou na zhodnocování úspor pro fyzické osoby.

Společenská odpovědnost je klíčovou hodnotou firemní kultury banky; finanční produkty a služby nabízí srozumitelným a transparentním způsobem, aktivně působí v oblasti finančního vzdělávání a dlouhodobě strategicky spolupracuje s Nadací Terezy Maxové dětem, s aktivním zapojením firemních zaměstnanců.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688