ERÚ (Energetický regulační úřad)
Energie  |  16.12.2019 16:04:52

Energetický regulační úřad chrání spotřebitele i v nadnárodní úrovni

Evropská komise předložila balíček návrhů nazvaný Čistá energie pro všechny Evropany v listopadu 2016. Obsahuje 8 legislativních návrhů, které přispívají k formování energetické unie a k plnění unijních závazků podle Pařížské dohody. Rada EU v tomto roce 2019 přijala všechny čtyři zbývající návrhy obsažené v balíčku nazvaném Čistá energie pro všechny.


Nové evropské právní předpisy, které byly přijaty, zahrnují nařízení a směrnici o elektřině, díky nimž bude unijní trh s elektřinou propojenější, flexibilnější a více zaměřený na spotřebitele. Nařízení o rizikové připravenosti v odvětví elektřiny zajistí bezpečnost dodávek elektřiny v krizových situacích. Součástí balíčku je rovněž revize úlohy a fungování ACER ).

Po více než dvou letech legislativních jednání tak vstoupila v platnost dne 4. 7. 2019 konečná verze Směrnice o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou (dále jen jako směrnice o elektřině)". Přijetí je nejen přínosem v oblasti technologií, ale současně posílí ochranu spotřebitelů. Tato směrnice bude pravděpodobně implementována do českého právního řádu nejpozději do 31. 12. 2020.

Energetický regulační úřad se v rámci CEER ) podílel na analyzování aspektů, které nastíní důsledky navrhovaných změn a současně se podílel na vypracování případových studii, které pomohou osvětlit způsoby, jakými lze řešit praktické dopady směrnice o elektřině a mohou tak být vodítkem pro zmiňovanou implementaci. Dané případové studie vychází z celého energetického životního cyklu" spotřebitele tedy z různých etap, se kterými se spotřebitel může v rámci faktické dodávky energie setkat (např. uzavření smlouvy o sdružených službách dodávky energie, předsmluvní informace, vyúčtování, změna dodavatele).

Energetický regulační úřad se tak aktivně podílí na ochraně spotřebitele i v nadnárodní úrovni, a to nejen v rámci pracovních skupin, kdy se snaží zajistit spotřebitelům co nejvyšší ochranu zohledňující poměry a praktiky uplatňované v ČR.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688