Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  16.12.2019 11:56:24

5 nejlepších ruských akcií pro rok 2020

Ruské akcie jsou v momentálně velmi levné. Špatná správa a řízení společností, sankce a vysoká váha ropy a zemního plynu, které jsou momentálně také velmi levné, tlačí ceny ruských akcií směrem dolů.

To může investorům, kteří vidí za roh těchto negativních faktorů, nabídnout zajímavé investiční příležitosti. Mnoho ruských akcií vyplácí velkorysou dividendu a má zajímavá aktiva.

Rusko je navíc pro mnoho lidí stále relativně neznámé, co se investičního světa týče, a proto se ceny v největší zemi na světě dosud nezvýšily.

Ruský index MOEX (dříve známý jako MICEX) je také jedním z nejvíce výkonných akciových indexů roku 2019.

V následujícím článku objevíte 5 ruských akcií, které by mohly stát na stupních vítězů v roce 2020.

Dominantní sektory ruské ekonomiky: Příležitosti a rizika

Energie je suverénně největším sektorem na ruské burze. Důvodem je velká zásoba ropy a zemního plynu na území Ruska. Energie je více než 2,5krát větší než druhý největší ekonomický sektor Ruska, kterým je těžba. Třetí příčku zaujímá finanční sektor.

Všechna tato odvětví zažívala v posledních letech těžké časy. Sektory, které si po celém světě vedly velmi dobře, například technologie, jsou jen malou částí indexu ruské ekonomiky. Vzhledem k velkému vlivu ropy a zemního plynu zůstává země na těchto zdrojích energie úzce závislá.

Investice v Rusku proto vždy nepřímo závisí na cenách těchto komodit. Nižší ceny ropy a plynu budou mít významný dopad na ruskou ekonomiku. Recese způsobená nepříznivým vývojem na ropném trhu má negativní dopad jak na domácí výdaje, tak na hodnotu rublu.

Při výběru nejlepších ruských akcií tyto faktory samozřejmě bereme v úvahu.

Jak investovat do ruských akcií

Ruské akcie lze koupit prostřednictvím různých ADR (Americké depozitní certifikáty) v Londýně, Německu či USA. Do některých akcií lze investovat přímo na moskevské burze. To umožňuje investorům vyhnout se poplatkům za nákup ADR. Tyto náklady jsou obvykle odečteny z dividendy. Přímý přístup na moskevskou burzu navíc umožňuje investorům přístup k ruským akciím, které nemají ADR.

Ruskou burzu lze rozpoznat podle tickeru MOEX, což je zkratka pro Moscow Exchange. Na moskevské burze se samozřejmě obchoduje v rublech, proto je pro většinu investorů stejně lepší volbou ADR.

5 nejlepších ruských akcií pro rok 2020

Pro nejlepší ruské akcie jsme provedli výběr různých atraktivních odvětví a vybraných akcií, které preferujeme. Kromě internetové společnosti Yandex, všechny společnosti z našeho seznamu také vyplácejí solidní dividendu.

Akcie Sberbank (6,62% dividenda)

Sberbank je přední banka v Rusku. Společnost je lídrem ve všech segmentech trhu. Návratnost vlastního kapitálu je vysoká: 23,1 % a finanční páka, kterou Sberbank používá, je nízká. Účinnost se odráží v poměru nákladů k výnosům pouhých 33,2.

Navzdory této silné finanční výkonnosti a silné rozvaze je ocenění nízké s poměrem cena / výnos 5,85. Rusko zatím nerealizuje politiku nízkých úrokových sazeb, což dominantní bance hraje do karet. Sberbank navíc těží z nedostatku silných konkurentů na ruském trhu. Mnoho konkurenčních společností je relativně neefektivních a mají mnohem větší potíže s monitorováním kvality půjček.

Sberbank vynaložila velké úsilí na digitalizaci svých aktivit, které již aktivně využívá více než 71 % klientů Sberbank. Společnost navíc stále vyvíjí i mobilní aplikace, které se také těší stále sílící oblibě mezi klienty.

Dalším pozitivním bodem, který mnoho investorů v Sberbank ocení, jsou jejich další investice do technologií. Vzhledem k nedostatku hráčů na mezinárodních technologických trzích naskočila Sberbank, se svými technologickými znalostmi a kapitálem, na tento rozjíždějící se vlak v pravý čas.

Se svými produkty, jako jsou například E-health nebo DomClick je Sberbank dominantním hráčem na trzích, které jiné banky ignorují.

Nevýhodou u Sberbank je velký vliv ruského státu. Centrální banka má většinový podíl ve společnosti a Sberbank je logickým cílem sankcí. Ruská vláda se v současné době zaměřuje na vyšší dividendu, což je výhodné pro dlouhodobější akcionáře, kteří očekávají zvýšenou dividendu.

Celý článek a další 4 nejlepší ruské akcie s vysokými dividendy naleznete zde: lynxbroker.cz


Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad.

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688