Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.12.2019 09:09:28

Finanční trh by měl zůstat pod vlivem lepší nálady (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Poslední předvánoční týden by měl být z hlediska událostí klidnější než ten předchozí. V Evropě budeme sledovat, zda dojde k očekávanému zlepšení předstihových indikátorů. Trh bude stále vstřebávat uzavřenou obchodní dohodu mezi USA a Čínou. Povolební Británie čeká na projev královny. Zasedne česká národní banka. Změna úrokových sazeb by nastat neměla, ale následné komentáře současných postojů s ohledem na rychlejší inflaci budou stát za pozornost.

Kalendář tento týden nabídne zlepšení předstihových indikátorů v eurozóně a v Německu a také průmyslu v USA. Finanční trh bude dále vstřebávat dohodu mezi USA a Čínou. Dále budeme se zájmem sledovat americký peněžní trh, kde končící daňové obdobl vystaví podobně jako v září peněžní trh většímu tlaku na likviditu. Právě od září Fed přijal opatření na dodatečné dodávky likvidity a je tak otázkou, zda bude nyní vše hladké či nikoliv. Připomeňme, že v září vzrostly sazby při repo-operacích na americkém trhu k 10 %. Projev britské královny ve čtvrtek formálně odstartuje program nové vlády, jejímž ústředním tématem bude brexit.

Centrální banky ve vyčkávacím módu

V regionu zasedá ČNB. Změna sazeb se všeobecně nečeká, nicméně i tak bude zajímavé sledovat, jak ČNB bude komentovat nově příchozí data, zejména inflaci nad 3 %.  Ani zítřejší zasedání maďarské centrální banky by změnu přinést nemělo.

Zaostřeno na dnešek

Předstihové indikátory se zlepší

Od indexu PMI se za prosinec očekává další mírné zlepšení. Důležité navíc je, že s ohledem na jasný volební výsledek ve Velké Británii a obchodní uzavřenou dohodu mezi USA a Čínou lze zlepšení čekat i pro další měsíce.

Maloobchodní tržby v USA zklamaly

Maloobchodní tržby za listopad v USA zaostaly za očekáváním. Je možné, že kalendářní důvody způsobily přesun nákupů domácností z listopadu do prosince, ale přesto slabý výsledek indikuj riziko nižšího růstu ekonomiky USA ve čtvrtém čtvrtletí.

Jak z USA, tak z Číny zazněly oficiální zprávy o tom, že se podařilo uzavřít první fázi obchodní dohody. Nedošlo tak k dříve ohlášenému navýšení cel k 15. prosinci.

Čínský ambasador v Německu varoval, že pokud Berlín přijme opatření, která vyloučí firmu Huawei jakožto dodavatele 5G technologií, nenechá to Čína bez konsekvencí.

České průmyslové ceny klesají

S ohledem na vývoj cen v průmyslu v zahraničí, očekáváme i v Česku pro průmyslové ceny sestupný směr. Na korunu většinou měsíční údaje o vývoji cen v průmyslu nezapůsobí a dnešek by neměl být výjimkou. Stejně tak další údaj o pozitivním saldu běžného účtu platební bilance s korunou nepohne. Hlavním hybatelem koruny je nyní globální sentiment.

Lepší sentiment pomohl koruně

Závěrečný den minulého pracovního týdne přinesl drobné posílení české koruny pod hladinu 25,50 CZK/EUR. Na korunu pozitivně zapůsobilo všeobecné zlepšení sentimentu po volbách ve Velké Británii a dohodě USA s Čínou.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688