TNBiz (TN.cz)
Počasí zpravodajství  |  16.12.2019 08:17:30

Počasí bude tento týden mimořádně teplé, ale deštivé. Řidiči, pozor na mlhy

Od jihozápadu k nám bude proudit teplý vzduch, teploty v tomto týdnu mohou dosáhnout až třinácti stupňů.

Teplotní rekordy

Kombinace teplého jihozápadního proudění a protrhané oblohy zvedala teploty zejména v jižních a středních Čechách neobvykle vysoko. Naopak severní Čechy a část střední a severní Moravy zůstaly zejména díky slabému větru relativně chladné (viz teploty ve 2 m nad zemí ve 14:00 SEČ na obrázku). Pro polovinu prosince jsou u nás obvyklá maxima kolem 2 °C (dlouhodobý průměr 1961-2005), takže na mnohých místech byl překonán extrém pro 15. prosinec.

Podíváme-li se jen na stanice měřící 30 a více let, rekord byl dnes zaznamenán na pětině stanic (32 z celkových 154, tedy 21 %). Nejvyšší naměřené teploty se dnes přiblížily k 15 °C, 20 nejteplejších stanic je uvedeno v tabulce (oranžově je označeno překonání rekordu, žlutě doposud nejvyšší zaznamenaná teplota během zatím krátké doby měření).

Mezi brázdou nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou a tlakovou výší se středem nad východní Evropou bude na naše území postupně proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu až jihu, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry. Příliv velmi teplého vzduchu bude ve druhé polovině týdne zvolna slábnout. Na konci týdne se rozšíří ze západní do střední Evropy brázda nízkého tlaku vzduchu a kolem ní k nám bude proudit od západu vlhčí oceánský vzduch.

Počasí v týdnu 

Pondělí

Pondělní ráno je ještě oblačné, na severu může překvapit zpočátku ojediněle i déšť. Ve večerních hodinách, zejména na Moravě, pozor na nízkou oblačnost a mlhy. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C, při nízké oblačnosti nebo mlze kolem 4 °C, v 1000 m na horách kolem 8 °C. Slabý jihovýchodní až jižní vítr 1 až 4 m/s, na Českomoravské vrchovině a místy na severovýchodě vítr mírný 3 až 7 m/s.

 

Úterý

V úterý bude zataženo nízkou oblačností nebo i mlhy. Na horách a během dne postupně místy i jinde převládne polojasno až jasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, v západní polovině Čech a na Moravě při zeslabení větru místy až 0 °C, opatrní buďte proto zejména na silnicích. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, při zmenšené oblačnosti kolem 10 °C. Slabý jihovýchodní nebo proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na východě a severovýchodě vítr mírný jižní až jihozápadní 4 až 7 m/s.

Středa

Jasné až polojasné počasí se udrží i během středy, s výjimkou Moravy, kde bude místy zataženo nízkou oblačností nebo i mlhy. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na východě a severovýchodě kolem 7 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, při nízké oblačnosti nebo mlze kolem 7 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s nebo klidno, na východě a severovýchodě vítr mírný jižní až jihozápadní 4 až 7 m/s bude k večer slábnout.

 

Čtvrtek

Ve čtvrtek si nezapomeňte deštník, bude většinou zataženo, místy mlhy a slabý déšť nebo mrholení. Na východě území a ojediněle i jinde rozpouštění oblačnosti na oblačno až polojasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, v západní polovině Čech až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, na východě kolem
11 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v západní polovině Čech vítr slabý do 3 m/s.

Pátek

Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, místy mrholení nás čeká i koncem pracovního týdne. Na horách a ojediněle i jinde polojasno. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, v jihozápadní polovině Čech až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, v jihozápadní polovině Čech kolem 5 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s, v jihozápadní polovině Čech slabý do 4 m/s.

Počasí o víkendu

Zataženo až oblačno bude i během víkendu, na většině území déšť nebo přeháňky, na horách postupně srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 10 °C, na východě území v sobotu až 12 °C.

 

Počasí o vánocích

Modely serveru Yr.no už přináší i výhled počasí na Štědrý den.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Počasí zpravodajství:

Ne 16:53  Prudká změna počasí je za dveřmi. Z 23 °C bude 10 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)
So 15:50  Počasí chystá teplotní skok. Ochladí se o 13 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)
05.04.2024  Počasí: Léto na začátku dubna. O víkendu bude až 27 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688