TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  15.12.2019 10:11:54

Počasí ve světě: Oblíbené chorvatské letovisko Podgora zasáhla cyklóna. Metrové vlny zaplavily město

Chorvatsko zasáhla v sobotu silná bouře, která se přehnala především přes letovisko Podgora ležící v srdci Makarské riviéry. Cyklóna s sebou přinesla vítr v o rychlosti 110 km/h, ale také velmi vysoké vlny. Někde dosahovaly až čtyř metrů a ničily vše, co jim přišlo do cesty. Poničily bary, domy a pláže. Podle starosty napáchaly obrovské škody.

Cyklóna se přiřítila k Chorvatsku v sobotu ráno. Zpočátku to vypadalo, že bude postupovat dál a obyvatele neohrozí. Bohužel udeřila v oblíbeném turistickém letovisku Podgora, které se nachází na jihu země a je součástí Makarské riviéry. Silný vítr dosahoval v nárazech až 110 km/h a vydatně pršelo.

Od ostrova Hvar se pak na letovisko blížily metrové vlny. Zasáhly nejen pobřeží, ale prohnaly se i ulicemi. "Bouře začala dnes ráno po páté hodině. Zprávy začaly asi v 5:30, že moře vstoupilo do taveren, že auta jela po dvorech a moře proniklo do domů…," řekl deníku Dalmacija danas velitel hasičů Stjepan Mrsic. Vlny dosahovaly až čtyř metrů.

Nejvíce zásahů měli hasiči v místním hotelu a v pizzerii. Metrové vlny také rozbily dveře, zničily pláže a rozbíjely ploty. Podle Mrsice se jedná o nejhorší bouři za posledních patnáct let. "Naposledy se tento druh bouře odehrál v roce 2000. První noc spadlo 200 litrů srážek, což způsobilo záplavy. Sedm dní poté dorazily podobné, ne-li větší vlny. V té době však nebylo tolik budov u moře," dodal velitel. Podle něho se škody vyšplhaly do milionů korun.

Situací se zabývala také starostka Splitsko-dalmátské župy Blaženka Bobana, kde se Podgora nachází. "Starosta města Podgora mě informoval o důsledcích velké bouře, která zasáhla tuto část pobřeží. Škoda je obrovská, a proto v neděli navštívím Podgoru. Na místě uvidím rozsah poškození, a potom plánujeme učinit další rozhodnutí," vysvětlila starostka.

Vlny byly opravdu vysoké

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688