TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  14.12.2019 09:32:10

Mobil při řízení neodkládají ani řidiči z povolání. Ohrožují také cestující

Kdo by čekal, že se nešvaru používání mobilu při řízení profesionální řidiči vyvarují, rozhodně by se mýlil. Nejen kamioňákům, ale i řidičům hromadné dopravy často sklouznou oči k obrazovkám. Nepozornost si pak vybírá daň na lidských životech.

Posíláte při řízení zprávy? 5 vteřin nepozornosti při rychlosti 50 km/h = ujetí 90 metrů. Mobil za volant nepatří, upozorňuje nová emotivní kampaň Nepozornost zabíjí.

Tragicky skončila nehoda z letošního května, která se stala na dálnici D1 u Ostravy. Řidič kamionu narazil do stojícího odtahového vozidla. Jednatřicetiletý cizinec srážku nepřežil.

Zřejmě se nevěnoval dostatečně řízení a měl mobil v ruce. "Zjistili jsme, že v kabině mu pořád ještě běží online hra, kterou si pravděpodobně pouštěl na zařízení," prohlásil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Nezodpovědnému chování za volantem, kdy se řidiči věnují spíše displeji svého mobilu než cestě před sebou, se snaží učinit přítrž kampaň Nepozornost zabíjí, která vznikla ve spolupráci policie, BESIPu a České asociace pojišťoven. Upozorňuje i na podobně nebezpečné chování chodců, kteří s obličeji zbořenými do obrazovek vchází na silnice a přechody.

V prvním pololetí letošního roku se objevilo několik videí, jak si řidiči hromadné dopravy za volantem vytáhnou mobil a místo toho, aby se plně věnovali bezpečnému převozu cestujících, tak po očku sledují displej telefonu.

Řidič pražské hromadné dopravy řídil autobus s cestujícími jen jednou rukou, v druhé totiž třímal mobil. Podobně tomu bylo u řidiče, kterého přistihla jedna ze čtenářek TN.cz.

"Seděla jsem na úplně předním sedadle. Nejdřív si pan řidič volal a pak každou chvíli nejspíš odepisoval. Když jsem to viděla, byla jsem v šoku a hlavou se mi honilo, jak nás všechny cestující vlastně ohrožuje," popsala čtenářka Markéta. Další informace naleznete zde.

Do boje s takovýmito řidiči vyrazili policisté v utajeném autobusu. Větší odstup od země jim umožnil nahlédnout do kabin kamionů. A nestačili se divit.

Na D1 přistihli několik šoférů s telefonem u ucha nebo při sledování filmů na tabletech či noteboocích. Občas si šoféři při jízdě vaří kávu či polévku. Někteří si ale troufli na "multitasking" a za volantem dělali najednou hned několik činností, a ještě si k tomu hodili nohu na přístrojovou desku.


"Během akce policisté zkontrolovali 65 vozidel, zjistili 19 přestupků, přičemž 13 z nich vyřídili v příkazním řízení - v souhrnné výši za téměř 12 tisíc korun. Příslušnému správnímu orgánu oznámili 6 přestupků. Nejčastějším přestupkem bylo telefonování za jízdy,“ shrnul Petr Směták Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Více si přečtěte zde.

Když neumíš psát při chůzi, proč to děláš při řízení?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688