TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.12.2019 14:02:11

Koště nechte v kumbále, na svatou Lucii se neuklízí

Svatá Lucie je pro lidi obvykle symbolem dlouhých nocích, které nastávají v období zimního slunovratu. Na její svátek se ale vážou i pověry. Je zvykem v tento den neuklízet - velký vánoční úklid proto odložte na později.

Svatá Lucie, jejíž svátek vychází na 13. prosinec, je symbolem čistoty a pořádku. Přesto se podle lidových tradic v tento den nevykonávají domácí práce. Pokud jste se tedy chystali na vánoční úklid, měli byste ho přesunout na jiné datum.

Dříve tento zákaz platil především pro předení či tkaní, protože svatá Lucie byla patronkou přadlen a švadlen. Pokud hospodyňky v tento den tkaly, tak je podle pověry Lucie potrestala velkým košem s přadeny, které neposlušné ženy musely za svůj prohřešek opříst přízí. Podle jiných pověr jim předení zničila dlouhým nožem. A pokud zastihla ženu při draní peří, tak ho všechno rozfoukala.

Dneska se už tyto práce v domácnostech nevykonávají, přetrvává však zvyk neuklízet. Vhodným datem pro vánoční úklid je 21. prosinec. Je to den, kdy Lucie chodila kontrolovat, zda mají hospodyňky pečlivě uklizeno na svátky. Nosila s sebou také koště a vymetala v domech pavučiny.

Podle gregoriánského kalendáře by se den svaté Lucie měl slavit právě až 21. prosince, kdy nastává zimní slunovrat a noc je tudíž nejdelší. Podle juliánského kalendáře ale slunovrat vycházel na 13. prosinec, a proto se říká, že Lucie noci upije a dne nepřidá.

Je tu ještě jeden dobrý důvod, proč se dnes nepouštět do domácích prací, a tím je pátek třináctého. Při relaxování je přece jenom menší šance, že spadnete ze stoličky při utírání prachu nebo uklouznete na čerstvě vytřené podlaze.

Pátek třináctého je v mnoha zemích považovaný za nešťastný den, kdy se lidem lepí smůla na paty. Pověra má křesťanský původ a váže se na Velký pátek, při kterém byl ukřižovaný Ježíš Kristus. Při Poslední večeři sedělo kolem stolu 13 lidí, přičemž ten třináctý byl zrádce Jidáš.

Podle jiných zdrojů začala tradice nešťastného pátku 13. října roku 1307, kdy francouzský král Filip IV. Sličný začal pronásledovat templáře. Mnoho z nich bylo umučeno k smrti, což vedlo k zániku řádu. Následovníci templářů od té doby považovali pátek třináctého za nešťastný a prokletý den.


Další významné dny, dny prázdnin, státní svátky a informace o nich najdete také v našem kalendáři.    

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688