Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  13.12.2019 09:53:08

ECB nepřekvapila, ...zato její prezidentka ano, a to příjemně

Řídící výbor Evropské centrální banky rozhodl neměnit nastavení jejích měnověpolitických nástrojů. Depozitní sazba, která teď hraje mezi sazbami ECB hlavní roli, tak zůstává na úrovni -0,5%; nákupy aktiv znovu zahájené v listopadu pokračují tempem 20 miliard eur měsíčně; a „dopředné vedení“ (forward guidance), tedy signalizace budoucího vývoje těchto nástrojů, zůstává ve formě očekávání, že ECB bude držet úrokové sazby na nynější nebo i nižší úrovni do chvíle, než bude mít ECB pocit, že prognóza inflace se jasně blíží k cílové úrovni těsně pod 2 %, a že s nákupy aktiv bude ECB pokračovat ještě dlouhou dobu poté, co začne zvyšovat úrokové sazby.

Toto rozhodnutí nic neměnit bylo zcela v souladu s tržními očekáváními. Zajímavější proto bylo vidět, jak nová prezidentka ECB Christine Lagardeová zvládne svou první „odbornou“ tiskovou konferenci, která tradičně následuje po měnověpolitickém jednání.

Poté, co Lagardeová (stejně jako to činíval Draghi) přečetla úvodní prohlášení shrnující důvody v pozadí daného rozhodnutí, upozornila, že bude komunikovat po svém, a tedy do jisté míry jinak (rozumí se jinak než její předchůdce). Tím předem ulomila osten případné kritice.

Já osobně jsem ale takřka žádný důvod k takové kritice neviděl a neslyšel: Lagardeová komunikuje živěji a méně formálně než Draghi, obsah nicméně zřetelně horší nebyl. Na většinu otázek odpověděla vcelku fundovaně – včetně měnověpolitických fajnovostí, jako je například problém zařazení cen bydlení a nemovitostí do indexu inflace a nastavení váhy těchto cen (při výpočtu celkové inflace) podle toho, do jaké míry je bydlení investicí versus spotřebou. (Tento problém mimochodem ještě před cca dvěma lety řešila třeba i Česká národní banka – viz prezentace zde.)

Dokonce občas zmínila (snad aby ukázala, jak dokonale je hned od začátku svého mandátu v obraze) nějaké to číslo – skoro bych řekl víc, než měl ve zvyku její předchůdce.

Jediné nenápadné zaváhání, které kazilo celkový „umělecký dojem“, přišlo po její zmínce o tom, že eurozóna podle ECB během několika let dosáhne svého potenciálu (ten se odhaduje lehce pod 1,5 % – viz modrá čára v druhém grafu níže); k tomu totiž paní prezidentka připojila jen tak mimochodem zdánlivě drobný dodatek "a proč ho nepřekročit". V čem je tento dodatek špatně? Copak nechceme všichni co nejvyšší růst ekonomiky?

Nová prognóza růstu eurozóny z dílny ECB
(mzr. růst, %)

Správný centrální bankéř si obvykle instinktivně bere za cíl pouze dosažení potenciálu (neboli stálého stavu neboli rovnováhy) a nesnaží se ekonomiku následně posouvat nad tento bod, protože takové posunutí zavání vychýlením inflace od inflačního cíle. Soudě podle výkonu Lagardeové při této první měnověpolitické tiskovce je ale pravděpodobné, že si tato dáma centrálněbankovní instinkty brzy hravě osvojí.

Michal Skořepa, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.01.2024Prezidentka ECB vidí první snížení sazeb v létě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
27.07.2023ECB zvýšila sazby, ekonomika USA příjemně překvapila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.02.2022Zato ve stavebnictví to docela žilo Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688