Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  12.12.2019 12:14:48

FB Libra může přinést konec fiat měn

Německá Deutsche Bank před několika dny zveřejnila analýzu, podle níž se implementace a přijetí kryptoměn zrychlila a dynamika je vyšší, než banka očekávala. Jedním z faktorů, který by mohl širší akceptaci dále urychlit, je projekt Librakryptoměny emitované Facebookem, který by, podle DB, mohl vést k tomu, že se krypto stane hlavním proudem do roku 2030.

Přitom ještě před několika lety byla akceptace kryptoměn mizivá a jejich využití v reálné směně (nákup zboží a služeb) postupovalo jen velmi pomalým tempem. Vedle nízké penetrace další významnou roli sehrál postoj většiny regulátorů trhu, kde došlo v posledních týdnech také k výraznému průlomu po akceptaci libry švýcarskou autoritou se překvapivě k digitální měně na úrovni CBDC pozitivně vyslovila francouzská centrální banka, nicméně většinový postoj CBs zůstává, pokud ne opatrný, tak zamítavý. Nový trend v této oblasti lze spatřovat v mírném příklonu FEDCBDC a příslibu v osobě Ch. Laguarde v čele ECB, když ještě jako výkonný ředitel IMF podpořila myšlenku digitální měny emitované CB.

Situace je tedy stále nepřehledná a finanční odborníci prozatím neměli příliš možností, jak relevantně predikovat vývoj a šanci na překlopení preferencí ve prospěch digitálních měn vůči fiat penězům. Ve své zprávě Imagine 2030 Deutsche Bank predikuje, že hromadné přijetí kryptoměn je otázkou nedaleké budoucnosti. Tento dynamický zvrat lez přičíst na vrub společnému úsilí bank, poskytovatelů karet a dokonce i vlád.

Zpráva DB také zmiňuje Facebook jako velký katalyzátor pro přijetí kryptoměn v širší perspektivě. Facebook by měl začít s prezentací své Libry a jejím uvolněním do trhu právě v 2020 a více než 2,5 miliardy jeho uživatelů vytváří uživatelskou základnu s vyšším potenciálem, než je reálný dosah FED, ECB a PBoC dohromady.

"Když Facebook oznámil záměr vytvořit Libru, nový platební systém na bázi kryptoměny, začátkem tohoto roku, bouřlivé diskuse zasáhly všechny úrovně společnosti a politiky," uvádí zpráva,

DB dále poznamenala, že Libra má potenciál posunout krypto do běžného používání. "A není divu." Facebook, s jeho potenciální uživatelskou základnou přes 2,5 miliardy uživatelů, má potenciál změnit odvětví platebních transakcí a posílit používání kryptoměn a zařadit je do mainstreamu. “

Deutsche Bank také věří, že vládní podpora je silným pozitivním faktorem pro rychlé přijetí kryptoměn. Ve zprávě zdůrazněno, že Indie a Čína by se brzy mohly stát světovými leadery co do počtu uživatelů digitální měny. Pozici Číny a její snahu a vývoj CBDC potrhlo nedávné prohlášení prezidenta Xi a masivní vládní investice do čínské vládní kryptoměny, která má být představena v h1 2020.

Situace je o to paradoxnější, protože obě země v tuto chvíli kryptoměny zakazují. "Až dosud Čína a Indie zakazovaly nákup a prodej kryptoměn," dodává zpráva DB. "Ale věci se rychle mění."

Čína již vyjádřila plány na zavedení digitální měny vydávané vládou. „Koncem října podpořil čínský prezident Xi Jinping blockchain jako důležitý průlom pro klíčové inovace technologií “- zopakoval záměr PBoC nahradit hotovost digitální měnou vydanou centrální bankou,“ dále uvádí DB.

Změna přichází také do Indie, pokud jde o její postoj k digitálním měnám. "A v poslední době vládní ekonomický panel navrhl zavedení oficiální digitální měny se statusem zákonného platidla a regulovaného indickou rezervní bankou," uvádí se ve zprávě.

Rok 2020 tak může být, pohledem klasických fiat měn nejen průlomový, ale i terminální. Pokud se FB podaří vstoupit na měnový trh a Libra bude mít alespoň dílčí úspěch, je více než pravděpodobné, že sociální platforma se stane hegemonem s vlivem přesahujícím divoké sny jakékoliv vlády, nebo centrální banky na světě.

Paralelní existence oficiální měny spolu s podstatně více využívanou neoficiální měnou není v ekonomické historii nic neobvyklého a na mnoha místech je to aktuální praxe. Pokud se tedy do měnového výboru Libry opět vrátí firmy, které jej před časem opustily a podpoří tak rychlejší náběh pro uživatelskou základnu, budou možná snahy Francie, Číny a Indie nepodstatné, protože přijdou s oním pověstným křížkem po funuse…

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

10.03.2022Fiat měny jsou méně stabilní, než by se mohlo zdát cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
23.05.2021Začala válka mezi kryptoměnou a měnou fiat? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
24.07.2019Co přinesla středa, Libra, Bitcoin, Dluhopisy Kryptofond (Kryptofond)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688