Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.12.2019 22:13:59

Fed s nastavením úroků na delší dobu spokojen


Americká centrální banka nemění svůj pohled na ekonomiku, avšak je stále nervózní z toho, že sledovaná míra inflace se není schopna dostat k 2 %. Proto je Fed velmi opatrný v signalizaci jakéhokoliv budoucího zvyšování úroků. To je patrné jak z nové kvartální makroekonomické prognózy Fedu, tak z opatrného vystoupení šéfa Fedu Powella na jeho tiskové konferenci. Nicméně ačkoliv vztah mezi mírou nezaměstnanosti a inflací, zvaný jako Phillipsova křivka, prakticky přestal fungovat (což uznal i J. Powell), tak Fed stále spoléhá na to, že letošní trojí snížení úroků ještě více zahřeje trh práce, a to nakonec přes vyšší mzdy dotlačí inflaci na vysněná 2 %.

Jestliže tentokrát změny v komentáři FOMC opravdu nestojí za řeč, tak úpravy prognózy Fedu přece jenom má smysl komentovat. Mezi nimi je třeba vyzdvihnout úpravu očekávané trajektorie úrokových sazeb, kdy nejenže vzrostla shoda na tom, ponechat úrokové sazby beze změny po celý rok 2020, ale navíc se snížil i odhad úrokové sazby pro konec roku 2021. Nová prognóza počítá s růstem jen o 25 bazických bodů z dnešní úrovně 1,5 - 1,75 %. To je velmi opatrný pohled na to, jak rychle by se měla základní úroková sazba Fedu přiblížit ke své rovnovážné úrovni, jež mimochodem zůstala v prognóze nezměněna na 2,5 %.

Od Fedu jsme se tentokrát ničeho převratného nedočkali, pokud tedy nebereme v úvahu ještě opatrnější pohled na to kdy by v budoucnu mohlo dojít na utahování americké měnové politiky. Fed přitom aktuálně spíše žije jiným praktickým problémem, a tím je strach, zda bude na všech peněžních trzích na konci roku dost dolarové likvidity. Připomeňme, že její nečekaný nedostatek před dvěma měsíci dostal tržní dolarové úrokové sazby vysoko nad ty oficiální, což krátkodobě v americké ekonomice utáhlo finanční podmínky nežádoucím způsobem. Praktici měnové politiky uvnitř Fedu se tedy nyní snaží kalibrovat dolarovou likviditu tak, aby Vánoce nepřinesly trhům nečekaný dárek v podobě vysokých dolarových úrokových sazeb na peněžních trzích.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688