Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  10.12.2019 14:12:57

Kryptoměny – tři základní rizika

ProfitLevel ve své analýze varuje před riziky, jež vyvstávají u klientů, kteří chtějí investovat do neregulovaných digitálních měn, zejména kryptoměn, z nichž nejrozšířenější je bitcoin. 

V uplynulých dnech jsme mohli pozorovat nejprve na Twitteru a poté i Facebooku boom falešných reklam, které lákaly na možnost zhodnocení svých investic o stovky procent. Jedná se o čistý podvod, kdy jeho původci se snaží vylákat z uživatelů osobní a platební údaje, a pak je o peníze připravit.

To však není zdaleka jediným rizikem, spojeným s neregulovanými digitálními měnami. Podívejte se, jak jsme je zpřehlednili v analýze ProfitLevelu.

 

1. Regulace

 

Zatímco plusy kryptoměn jsou už poměrně známé, o rizicích jejich stoupenci příliš nemluví. Tím základním, které ohrožuje i dominantní bitcoin, je regulace. V první řadě jsou kryptoměny konkurencí pro státní měny, jež jsou pod kontrolou centrálních bank. Všechny velké měnové systémy, od Fedu přes ECB až po čínskou vládu, uvažují nebo začínají kryptoměny regulovat. Příkladem, jak administrativní restrikce ovlivnila cenu kryptoměny, je opatření právě v Číně. Na grafu můžeme pozorovat vývoj ceny bitcoinu po zákazu čínské vlády zveřejňovat jakékoliv reklamy spojené s kryptoměnami v sociálních médiích.

 


Zdroj: www.tradingview.com

 

Zisky z této investice se nezdaňují, což je sice pro investory další lákadlo. Avšak to je právě další faktor, který povede vlády k omezování kryptoměn.

 

 

2. Konkurence

 

Druhým zásadním rizikem pro hodnotu kryptoměny je jiná kryptoměna. Bitcoin dominuje a jeho algoritmus zaručuje, že ho bude jen omezené konečné množství, což by mělo jeho hodnotu dlouhodobě zvedat. Ale pokud se na trhu objeví ještě atraktivnější měna, může se z bitcoinu, nepodloženého žádnou materiální hodnotou, stát jen prázdná skořápka. Jiné kryptoměny tyto příběhy už napsaly a padly až na hořké dno nulové hodnoty.

 

3. Spekulace a podvody

 

Vábení na vysoký výdělek podporuje extrémní volatilita na trhu s kryptoměnami. Trh je otevřen 24 hodin denně a cena se neustále mění. Například cena bitcoinu dosáhla 17. prosince 2017 $20,000, o sedm dní později spadla na $14,626, tedy o více než čtvrtinu.

Výkyvy jsou způsobeny nejen „reálnými“ spekulacemi na pokles nebo růst. Faktorem jsou i falešné burzy, které při růstu hodnoty bitcoinu působí jako důvěryhodné, ale následně po kulminaci ceny zruší stránku na obchodování a peníze investorů zmizí.

Důvodem úspěchu falešných reklam je hlavně šikovnost útočníků. I přestože facebookový gigant rapidně zakročil a omezil reklamy týkající se blockchainu a kryptoměn, podvodníci našli nový způsob, jak tyto reklamy propagovat na platformě.

Podvodníci v současnosti přesedlali z využívání robotů, kteří se vydávali za krypto-celebrity a zveřejňovali velké masy reklamních odkazů. Novým trendem je vytvořit způsob, jak ověřit profily a zamaskovat je za slavné osobnosti jako například Elon Musk, podnikatel Petr Kellner nebo bývalý fotbalista Pavel Nedvěd.

Oběťmi podvodu se stali taktéž mnozí politici a vládní účty, ale i obři jako Google a Target. Bude zajímavé pozorovat, jestli Facebook dokáže problém vyřešit efektivněji než Twitter. V současnosti odstraňují a zakazují tyto podvodné účty, ale jejich nápor je tak velký, že nedokáží mnohé z nich vyhodnotit jako podvodné.

 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688