Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  10.12.2019 09:19:02

Bude tuzemská inflace poprvé po sedmi letech opět začínat trojkou? (Ranní zpráva z finančního trhu)

Klíčovým ukazatele dneška je z pohledu tuzemských účastníků trhu listopadová inflace. Obáváme se totiž, že se poprvé po sedmi letech dostaneme na tři procenta. Ani to ale podle nás nepovede ke zvýšení úrokových sazeb, vnější prostředí totiž působí protiinflačně. Budeme rádi, když dnešní německý ZEW index potvrdí alespoň stabilizaci situace.

Německý ZEW index potvrdí známky stabilizace

Po výrazně lepším listopadovém výsledku německého ZEW indexu ve složce očekávání předpokládáme za prosinec mírnou korekci tohoto ukazatele. Akciové trhy byly za poslední měsíc vesměs stabilní s tím, jak se objevovaly první signály zastavení pádu v průmyslovém sektoru, alespoň pokud jde o měkké indikátory. V dalších měsících očekáváme oparné zlepšování sentiment indikátorů. Než se to projeví v tvrdých datech, si ale vyžádá čas.

Euro se na úvod týdne vzpamatovávalo z pátečního propadu

Euro se na úvod týdne zotavovalo z pátečních ztrát, kdy dolar získal silnou podporu v podobě listopadových datamerického trhu práce. Společné evropské měně včera též pomohly zveřejněné indikátory. Příjemně překvapila čísla z německého zahraničního obchodu, zejména dynamika exportů. Zdá se, že zahraniční poptávka se začíná stabilizovat, dařilo se německým vývozům zejména mimo země EU. Pozitivní náladu na trzích pak podpořil skok Sentix indikátoru měřící důvěru investorů v eurozóně.

Tuzemská inflace atakuje horní hranu tolerančního pásma

Česká listopadová inflace se podle našeho odhadu vyšplhá na 3 % a dostane se tak na horní hranu tolerančního pásma ČNB. Tržní konsensus i odhad ČNB počítají se zrychlením meziročního růstu spotřebitelských cen z říjnových 2,7 % na 2,9 %. Za meziměsíčním vzestupem o 0,2 % m/m bude podle nás stát zvýšení cen elektrické energie a další zdražení potravin. Proti půjde jádrová složka hlavně díky sezónnímu zlevnění dovolených a zlevnění pohonných hmot na čerpacích stanicích. Přes vysokou aktuální inflaci ale platí, že ta očekávaná je níže, když reflektuje zhoršující se kondici české ekonomiky a nízkou inflaci v zahraničí. Diskuse o zvýšení sazeb sice bude příští týden při jednání bankovní rady na stole, ČNB ale nakonec podle nás ponechá úrokové sazby nezměněné.

Ani horší data z reálné ekonomiky korunu nerozhodily

Přes solidní objemy se česká koruna i na počátku nového týdne držela bez trendu v pásmu 25,52 až 25,55 CZK/EUR, tedy tam, kde se kurz pohyboval celý minulý týden. Tuzemská měna tak byla včera středoevropským králem, maďarský forint i polský zlotý ztrácely. A ani domácí data by koruně příliš pomáhat neměla (podrobněji jsme je komentovali zde http://bit.ly/344oz43). Včerejší říjnové statistiky z průmyslu, stavebnictví i zahraničního obchodu rozhodně nenadchly. Naopak potvrdily, že tuzemská ekonomika zpomaluje ve světle slabší globální poptávky a pokračující receseněmeckém průmyslu. I listopadové statistiky z trhu práce potvrdily, že dna bylo dosaženo. Korunu tak podporovala očekávání na dnešní inflační data, jak komentujeme výše.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688