TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  10.12.2019 08:20:59

Stihne se do ledna schválit vyšší rodičovský příspěvek? Senátní verze může přinést zvýšení rodičovské i pro další rodiny.

Rodiče malých dětí se v příštím roce zřejmě přeci jen dočkají. Alespoň to slibuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), podle které zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun od nového roku bude. Ještě do Vánoc o tom však budou muset znovu rozhodnout poslanci.

Senát v minulém týdnu poslal zpět do Poslanecké sněmovny návrh na zvýšení rodičovského příspěvku. Poslanci ho po dlouhých debatách schválili na začátku listopadu. Senátorům se ale nelíbilo, že by návrh vynechal rodiče, kteří by příspěvek vyčerpali do konce roku.

Ze zvýšené rodičovské nemají radost všichni rodiče. Těch, kteří už dosavadní částku vyčerpali, se totiž netýká. Žádají teď senátory, aby se jich zastali. Měli by zvýšený příspěvek dostat všichni rodiče?  

Poslance tak před Vánoci čeká další debata o rodičovském příspěvku. Návrh chce vláda schválit v původním znění. "Zákon teď už prosviští Sněmovnou a jde se k panu prezidentovi," slíbila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). S účinností od 1. ledna 2020 nadále počítá.

"V následujících týdnech využijeme všech dostupných prostředků k tomu, aby rodiče měli od ledna nárok na zvýšený rodičovský příspěvek," tvrdí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Barbara Hanousek Eckhardová.

K projednávání by se podle MPSV měla Poslanecká sněmovna dostat v úterý 17. prosince. "Vzhledem k tomu, že na zvýšení rodičovského příspěvku panuje shoda napříč politickým spektrem, lze předpokládat, že novela zákona bude schválena," uvedla mluvčí. 

Pokud by se poslanci k projednání nedostali z časových důvodů, je ministerstvo připraveno iniciovat mimořádnou schůzi. Očekávat lze podle resortu dvě varianty vývoje.  

"Buď bude podpořena verze v podobě, jakou navrhuje Senát, a která kopíruje původní návrh MPSV, tedy navýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let, nebo bude odhlasována varianta již jednou schválená Sněmovnou, tedy navýšení rodičovského příspěvku pro aktivní příjemce včetně přijatých pozměňovacích návrhů," dodala mluvčí.

Kdo má nárok na zvýšený rodičovský příspěvek? Je potřeba o něj žádat? Ministerstvo zveřejnilo manuál, který radí, kdo a jak dosáhne na příspěvek, který se zvýší ze současných 220 na 300 tisíc korun

Kolem navýšení rodičovského příspěvku mají rodiče stále spoustu otázek.Na některé z nich odpověděla v pořadu 90' na ČT24, expertka ministerstva práce a sociálních věcí Lucie Hetflejšová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688