TNBiz (TN.cz)
Reality  |  10.12.2019 00:24:31

Bez kompromisů: Černé stavby mají jít okamžitě k zemi. Zaplatí to stát

Černým stavbám v Česku bude konec. Razantní změnu přístupu chystá v dlouho očekávaném stavebním zákonu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Podle novely, která je nyní v připomínkovém řízení, bude každá černá stavba odstraněna nekompromisně a na náklady státu.

Každá desátá stavba v Česku se v současnosti rozjede bez stavebního povolení, takzvaně na černo. Tvrdí to analýza, kterou si nechala vypracovat ministryně Dostálová. Dodatečnému získání stavebnímu povolení by mělo odzvonit.


"Pokud bude zahájena stavba na černo a tím, jak to bude v té státní správě, tak to stát nekompromisně odstraní. Současný stav je opravdu neúnosný," oznámila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).


Svůj lví podíl na velkém množství černých staveb v Česku má také dlouhé vyřizování stavebního povolení. Průměru trvá pět a půl let. Ministerstvo slibuje jeho snížení na jeden rok už v roce 2021. Nařídit demolici černé stavby lze i nyní, dochází k tomu jen zřídka. Náklady jdou totiž na vrub obce.

 


"Města a obce mají mnoho černých staveb, snaží se je odstraňovat, ale mnohdy na to nejsou finance," vysvětlila výkonná ředitelka Svazu měst a obcí stavba Radka Vladyková.


Starosta si o dodatečné zafinancování může zažádat, ale systém nefunguje. Loni dotace využila podle informací ministerstva jediná obec. Ministryně věří, že převedení stavebních úřadů přímo pod stát problémy vyřeší. Podle opozice krok špatným směrem.


"Centrální stavební úřad může ve skutečnosti znamenat ochromení vůbec stavební činnosti v České republice. Na několik let se může zastavit vydávání stavebních povolení," míní místopředseda ODS Martin Kupka.

 


Další změnou má být to, že pokud se investor odchýlí od podoby stavby, na kterou dostal povolení, tak mu stavební úřad podle ministryně nařídí okamžitě přerušit práce. Bude mít možnost odchylky opravit. Pokud tak neudělá, tak přijdou na řadu buldozery.


Podle kritiků chystaný stavební zákon nahrává developerům, popírá veřejné zájmy, jako je například ochrana přírody. To ministryně odmítá.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688