Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.12.2019 16:46:42

Nový týden začne studeným počasím. Bude sněžit?

 

Po teplém víkendu, kdy se objevilo na obloze i slunce, přichází ochlazení. Přinese sněhové přeháňky od středních poloh. Bude jen přechodné. Na víkend by se znovu mělo oteplit. Směrem k Vánocům je nyní předpověď teplotně nadprůměrná. Na definitivní závěry je ale brzy. V tomto týdnu bude chladno, ranní minima budou mrazivá a odpoledne bude jen slabě nad nulou. Sněhové přeháňky se objeví jen místy, sněhové budou od 400 m n. m. Horským polohám bude počasí vyhovovat k zasněžování, avšak ve výhledu je i na horách výrazné oteplení. Začátek zimy je tak silně teplotně nadprůměrný a sněhová pokrývka byla, je a bude v nížinách prakticky vyloučená. Pokud se dostane střední Evropa pod vliv jižního proudění, bude většina prosince rekordně teplá.

Chladno od severozápadu 

Nejprve ale k počasí tohoto týdne, které bude zpočátku studené. V úterý bude polojasno, oblačno, na horách místy, jinde jen ojediněle přeháňky, od 400 m n. m. sněhové. Teploty 2 až 6 °C. Ve středu bude skoro jasno, polojasno, na severovýchodě místy mlhavo. Jen ojediněle slabé sněžení. Teploty 0 až 4 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy slabé sněžení, pod 400 m n. m. i déšť nebo déšť se sněhem. Teploty 0 až 4 °C. V pátek bude polojasno až oblačno, během dne od západu zataženo, místy déšť se sněhem nebo déšť, od 500 m n. m. sněžení. Teploty 1 až 5 °C. Rána budou ve všední dny tohoto týdne většinou mrazivá, při vyjasnění spadne teplota až k -7 °C.

Počasí 12.12.2019

Od víkendu teplo

O víkendu se podle stávajících výpočtů modelů výrazně oteplí. Bude oblačno, místy déšť, zpočátku od vyšších poloh sněžení. Teploty z 2 až 6 °C povyskočí na 6 až 10 °C. Zima tedy částečně vystrčí drápky v tomto týdnu, pak se ale ze střední Evropy znovu stáhne. Trend teplým zim pokračuje a nic moc nenaznačuje změnu. Ve druhé polovině zimy v posledních letech dochází k mrazivým vpádům od severu v důsledku zvlnění tryskového proudění ve výšce. Jestli to bude pravda i letos, uvidíme. Prozatím však nepočítejte se sněhovou pokrývkou. Pod 400 m n. m. se navíc objeví vločky jen sporadicky.

Počasí 16.12.2019


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty