Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.12.2019 08:19:19

Předvánoční hektika na trzích vrcholí (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Nacházející týden bude patřit zejména z pohledu geopolitiky mezi ty klíčové. Pokračuje jednání mezi USA a Čínou, k dalšímu dějství v Brexitu nás nasměrují čtvrteční parlamentní volby ve Velké Británii.  Zasedají též klíčové centrální bankyamerický Fed i ECB. Zde se poprvé představí v pozici prezidentky Christine Lagarde. Ve středu představí nová prezidentka Evropské komise von der Leyen Evropský investiční fond, který by měl být hlavním stavebním kamenem boje proti klimatickým změnám. Ty budou v závěru pracovního týden diskutovány na Summitu EU společně s pokrokem či spíše nepokrokem v oblasti budování bankovní unie. Se znalostí výsledku voleb ve Velké Británii lze očekávat, že se bude diskutovat i další vývoj v oblasti brexitu.

Fed ani ECB před Vánoci měnovou politiku měnit nebudou

Dalšího snížení dolarových úrokových sazeb se již letos nedočkáme, Fed ale na svém středečním zasedání zveřejní aktualizovanou ekonomickou projekci včetně výhledu úrokových sazeb centrálních bankéřů. Předpokládáme, že pro rok 2020 nebudou indikovat žádnou změnu a pro rok 2021 budou předvídat zvýšení sazeb. My se obáváme, že příchod receseroce 2020 povede naopak k dalšímu snížení dolarových sazeb. Ch. Lagarge na své první tiskové konferenci v čele ECB formálně představí strategii pro své funkční období. Čekáme, že oznámí změnu inflačního cíle jako symetrického kolem 2 % a naváže na svého předchůdce ve volání ke změně hospodářsko-politického mixu směrem k větší váze fiskální politiky.

Tuzemská inflace poprvé po sedmi letech bude začínat trojkou

Česká listopadová inflace se podle našeho odhadu vyšplhá na 3 % a dostane se tak na horní hranu tolerančního pásma ČNB. Data z reálné ekonomiky, zejména průmyslová výroba a vývozy, již ale jednoznačně potvrdí negativní dopad německé průmyslové recese. ČNB by tak trhům vánoční dárek nachystat neměla, sazby zůstanou příští týden nezměněné. Podrobnější komentář ke zveřejňovaným tuzemským datům naleznete zde http://bit.ly/2sUdLIE.

Zaostřeno na dnešek

Stabilizace v německém zahraničním obchodě

I když situace v německém zahraničním obchodě zůstává nejistá, zlepšení globálních (zatím měkkých) indikátorů z průmyslu dávají naději, že by se měly německé exporty postupně začít odrážet ode dna. Konečně by se měla začít lepšit situace v obchoděVelkou Británií a Tureckem. Na zářijové zlepšení v bilanci s okolními zeměmi eurozóny ale zřejmě Německo nenaváže.

Dataamerického trhu práce polila dolar živou vodou

Závěr týdne byl ve znamení amerického dolaru. Zatímco během týdne se euro šplhalo výše a atakovalo měsíční maximum nad hladinou 1,110 USD/EUR, v pátečním odpoledni kurz rychle spadl, krátce dokonce pod úroveň 1,105 USD/EUR. Za dolarovými zisky poprvé po šesti ztrátových seancích stálo zveřejnění nečekaně silných čísel z amerického trhu práce za listopad. Statistika ukázala na silnou tvorbu pracovních míst ústící v pokles nezaměstnanosti na pouhých 3,5 %. K lepšímu byla navíc revidována tvorba míst i za říjen. Oproti očekávání sice lehce zklamala meziměsíční dynamika hodinových výdělků. Za tím ale stála primárně revize říjnového vzestupu na dvojnásobek ve srovnání s předchozím odhadem. Meziroční dynamika překonala tržní konsensus.

Český průmysl začíná se zpožděním doplácet na ten německý

Říjnová data z reálné ekonomiky budou reflektovat recesiněmeckém průmyslu. Tento negativní faktor bude navíc zesílen kalendářním efektem. Průmyslová produkce vykáže podle našich odhadů za říjen meziroční snížení o 5,3 %, po očištění o kalendářní variace bude pokles dle nás činit -2,4 %. Na meziměsíční bázi čekáme pokles výroby v říjnu o cca 2 %, na který ukazuje propad předstihových indikátorů a vývoj v zahraničí. Slábnoucí průmyslová výroba se pak zrcadlí ve zpomalujícím růstu exportu, nicméně dovozní aktivita též slábne a obchodní bilance se tak vyvíjí příznivě. Pro říjen odhadujeme v národní metodice přebytek 14 mld. , což představuje meziroční zlepšení o téměř 15 mld. .

Koruna drží stopu

Závěrečný den minulého pracovního týdne nepřinesl na tuzemský devizový trh žádný impuls. Koruna se v pátek obchodovala v úzkém pásmu dvou haléřů kolem 25,53 CZK/EUR a prakticky po celý týden se tak držela na relativně silných hodnotách těsně nad hladinou 25,50 CZK/EUR. Zveřejnění říjnových maloobchodních tržeb žádný impuls na trh nepřineslo (podrobněji jsme statistiku komentovali zde http://bit.ly/2PidVkP). Výsledek v podstatě v souladu s tržním očekáváním potvrdil, že přes mírné zpomalování související s ochlazováním celé ekonomiky zůstává spotřeba domácností díky silnému trhu práce hlavním tahounem.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688