TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.01.2020 10:22:29

"Nadějné" vyhlídky učitelů: Za 32 let praxe jim plat vzroste o pět tisíc


Platy učitelů jsou stále předmětem sporu mezi politiky i veřejností. Podle vlády budou v roce 2022 vydělávat průměrně 45 tisíc korun, Pedagogická komora to ale označuje za nesmysl. Učitelé navíc nemají zrovna nadějné vyhlídky na zvýšení platu ani po letech praxe.

Průměrný plat učitelů by se měl v příštím roce, co se týče tarifu, zvýšit o osm procent, o dvě procenta by měla růst jeho variabilní složka. Školské odbory ale požadovaly větší navýšení tak, aby vláda dodržela slib, že bude v roce 2021 činit výdělek učitele 150 % průměrného platu.

To ale současným tempem podle Pedagogické komory rozhodně není splnitelné. "U učitelů se neustále uvádí 45 tisíc korun, jako by to už měli, což nebude většina mít ani, až to bude opravdu průměrný plat," sdělil už dříve mluvčí Pedagogické komory Radek Sárközi.

Reálně se ale mzdy pedagogů zvednou ještě o méně než osm procent. Učitelé v mateřské škole, kteří se obvykle zařazují do 9. platové třídy, mají nově měsíčně brát 29,5 až 35 tisíc korun hrubého. Učitelé na základní či střední škole nebo speciální pedagogové (12. třída) mají dostávat 31 až 40 tisíc korun.

 

Hrubá měsíční mzda pedagogických pracovníků v roce 2020:

 

Vždy jde o rozmezí s ohledem na praxi. Tabulky tak odhalily další smutný fakt o platovém oceňování pedagogů - vyhlídka na zvýšení platu s postupem let není zrovna nadějná. Učitelé ve školce si po 32 letech praxe v průměru polepší o pět tisíc, ti na základní či střední škole o devět tisíc korun.

Ředitelé mateřské školy, kteří patří nejčastěji do 10. platové třídy, si po třech desetiletích polepší o pět tisíc korun, ředitelé základní a střední školy (obvykle 13. třída) zhruba o 12 tisíc. Asistentům pedagogů (nejčastěji 8. třída) se průměrně plat zvedne o šest tisíc korun.

 

Čistá měsíční mzda pedagogických pracovníků v roce 2020:

 

Pedagogická komora ale upozorňuje, že učitelé, kteří teprve začínají, jsou obvykle řazeni do nižší platové třídy. Do té "běžné" se dostanou až po několika letech praxe. Podobně je tomu i u ředitelů - jen málokterý na postu figuruje celých 32 let, spíše se na pozici dostává až po pár letech.

Hrubý měsíční plat učitele v prvním pololetí vzrostl na 37 325 korun, průměrná mzda v Česku ve stejném období činila 33 297 korun. Průměrný učitelský plat tak dosáhl 112 procent průměrné mzdy. Školské odbory dlouhodobě požadují zvýšení odměn alespoň na 130 procent.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688