Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  07.12.2019 19:19:38

Jaké peníze má smysl ukládat na spořicí účet?

Spořicí účet má v mnoha rodinách své místo. Dalo by se říci, že nahradil z minulosti známé vkladní knížky. Nabízí ho snad každá banka, velmi často bez poplatku. Peníze na něj vložené jsou ze zákona pojištěné, používáme ho tedy v domnění, že si tu bezpečně zhodnotíme své úspory. Je to tak ale doopravdy? Pojďme se podívat, k jakým účelům se spořicí účet hodí a kdy raději zvolit jiné řešení.

Kdy spořicí účet využít?

Spořicí účet kombinuje výhody účtu běžného a termínovaného. Své úspory můžete kdykoli vybrat a přitom se úročí vyšší úrokovou sazbou. Je tedy velmi dobrým finančním produktem pro ty z vás, kteří potřebujete uložit přebytečnou hotovost, a zároveň k ní mít rychlý přístup. Na dlouhodobé zhodnocování financí se však nehodí.

Na spořicí účet je vhodné ukládat peníze, u kterých předpokládáte, že je do cca 1 roku budete potřebovat. Jedná se třeba o spoření si na dovolenou, na auto, na vytvoření si rezervy pro případ nezaměstnanosti, nemoci či nečekaných výdajů. Uložit sem můžete i peníze z prodeje nemovitosti, dokud se třeba nerozhodnete pro nějaký dlouhodobější finanční produkt.

Kdy se spořicí účet nevyplatí?

Máte-li peníze, které chcete lépe zhodnotit a víte, že je v horizontu několika let nebudete potřebovat? Nebo máte v úmyslu spořit dětem na studia, sobě na cestu kolem světa či na důchod? Takovéhle finance na spořicí účet je nedávejte. Proč? Protože míra inflace je pořád vyšší (více než 2 %), než ta nejlepší úroková sazba spořicího účtu (v průměru okolo 1-1,5 % dle produktu). Nikdy tedy nevyděláte tak, jako u produktů, které jsou pro dlouhodobé ukládání peněz určené.

Máte dost sebekázně?

Obrovskou výhodou spořicích účtu je jejich likvidita, tedy okamžitá dostupnost peněz. Výhoda je to ovšem jen tehdy, pokud dokážete ukočírovat sami sebe. Zvládnete do peněz na důchod nesáhnout, když se vám zachce opravdu drahé dovolené nebo třeba nového, byť zrovna nepotřebného auta? U finančních produktů, které tak likvidní nejsou, si budete spontánní nákup daleko více rozmýšlet.

Jak je to s těmi úroky?

Některé banky lákají na opravdu hezké úrokové sazby okolo 2 – 3 %. Jenže pokud si přečtete podmínky účtu, zjistíte, že tuto výši získáte jen na omezené období. Třeba na půl roku. A po této době spadnete někam k půl procentu. Další banky podmiňují vyšší úrok třeba častým používáním jejich běžného účtu. Nebo se vám vyšší částkou úročí jen vklady do určité částky. Proto než se pro spořicí účet rozhodnete, pečlivě zvažte, zda je pro vaše účely ten pravý. A pokud si nejste jisti, jak své peníze nejlépe zhodnotit, kontaktujte nás. Pomůžeme vám nastavit finanční plán na míru.

7 důvodů, proč spořit na důchod již od mládí
5 věcí, které když stihnete do konce roku, ušetříte

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688