Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.12.2019 08:14:25

Německý průmysl si lehce polepší (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německý průmysl si podle našich odhadů v říjnu mírně polepšil, meziročně však zůstává produkce nižší. Americký trh práce se zotavuje z negativního dopadu stávek v automobilovém průmyslu a vrací se k předchozímu tempu růstu nových pracovních míst. Tuzemské maloobchodní tržby pravděpodobně v říjnu zpomalily, ale stále si udržují solidní tempo růstu.

Americký trh práce se vrací k předchozímu růstu  

Průmyslová produkce v Německu podle našich odhadů v říjnu mírně vzrostla oproti předchozímu měsíci, ale meziročně je stále nižší. Stejně jako v září očekáváme zlepšení v energetickém sektoru a nově by měl růst i zbytek průmyslu. Předstihové ukazatele již potvrdily zlepšení nálady průmyslníků díky odkladu brexitu a možných cel ze strany USA. Zároveň stav zásob již dosáhl svého dna a nové naskladnění si vyžádá i vyšší produkci.

Po slabších přechozích měsících na americkém trhu práce očekáváme v listopadu výrazný nárůst nových pracovních míst. Ten by měl vykompenzovat předchozí efekt stávek v automobilovém sektoru. V solidním růstu by měla pokračovat i průměrná mzda, zatímco míra nezaměstnanosti bude i nadále stagnovat na již tak rekordně nízkých úrovních.

Eurozóna přešlapuje na místě

Německé tovární objednávky v říjnu opět poklesly ve srovnání s předchozím rokem i měsícem. Výsledek tak výrazně zklamal tržní očekávání a potvrzuje, že německý průmysl má před sebou ještě dlouhou cestu, než se plně zotaví. Na druhou stranu včerejší finální odhad růstu eurozóny potvrdil solidní meziroční tempo jen mírně pod potenciálem ekonomiky. Pro celý tento rok pak očekáváme, že eurozóny poroste tempem 1,2 % a v roce příštím zpomalí na 0,9 %. Samotná německá ekonomika dosáhne přibližně pouze na poloviční tempo růstu. 

Maloobchodní tržby v říjnu zpomalily

Situace českých domácností zůstává stále příznivá. To podporuje další růst maloobchodních tržeb, i když přece jen pomalejším tempem s tím, jak se množí zprávy o zpomalování ekonomiky. Registrace aut ukazují na říjen nárůst, nicméně prodej aut rostl již v září, kdy registrace ukazovaly pokles. Říjnový signál nárůstu prodejů automobilů proto nepřeceňujeme. Letošní říjen má oproti loňsku nevýhodu chybějícího pracovního dne, což bude výsledek srážet. Bez prodeje aut čekáme meziroční růst maloobchodních tržeb o 3,5 % a se zahrnutím prodeje aut 2,8 %.

Region i nadále zůstává v klidu

Ani včerejší obchodování nedonutilo regionální měny k výraznějšímu pohybu. Koruna posílila o 0,1 % a opět se vrátila tam, kde začínala předchozí den, tj. na úroveň 25,52 CZK/EUR. O 0,2 % si opět polepšil i maďarský forint, který se tak posunul na 330,7 za euro. Polský zlotý včera víceméně stagnoval. Samotné euro si přitom navzdory negativním číslům z německé ekonomiky přilepšilo o necelé 0,2 % a vůči dolaru se opět přibližuje k nejsilnějším hodnotám od začátku října. 

Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet pro příští rok s deficitem 40 mld. , tedy stejným jako pro tento rok. Z našeho pohledu je pro příští rozpočet nejzásadnější změnou zvýšení spotřební daně z tabáku. Podle odhadů ministerstva by tato změna měla přinést necelých osm miliard. Tento dodatečný příjem však vychází podle nás z nerealistické prognózy nárůstu spotřeby tabáku. Přitom v posledních letech pozorujeme spíše opačný trend. Podle našich odhadů tak dosáhne dodatečný příjem pouze kolem 5 mld. CZK, pokud zanedbáme možný efekt předzásobení, který by výběr v prvním roce od zvýšení ještě snížil. Více v našich Ekonomických výhledech na http://bit.ly/Vyhledy19Q4.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.04.2023Nálada německých spotřebitelů se zlepšuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688