Petr Hanisch (AliaWeb)
Praha  |  15.05.1998 14:46:28

Vypořádání obchodů uzavřených v systému pro podporu trhu akcií a dluhopisů

    1. Vypořádání obchodů uzavřených v systému pro podporu trhu akcií a dluhopisů

      1. Předmět úpravy
      2. Tento předpis upravuje zásady a podmínky pro vypořádání obchodů uzavřených v systému pro podporu trhu akcií a dluhopisů (dále jen ”SPAD”) na Burze cenných papírů Praha, a. s. (dále jen ”burza”), jakož i práva a povinnosti účastníků tohoto vypořádání (dále jen ”účastníci”).


      3. Vypořádání obchodu uzavřeného v systému SPAD
        1. Vypořádání obchodu, uzavřeného v systému SPAD (dále jen ”vypořádání”), řídí UNIVYC, a.s. (dále jen ”Univyc”) v souladu s tímto a dalšími předpisy.
        2. Vypořádání probíhá nezávisle na vypořádání ostatních obchodů.
        3. Obchod je v den uzavření předán Univycu k vypořádání. Výjimku může tvořit takový jednostranný obchod, v němž je shodné číslo účtu, ze kterého mají být zaknihované cenné papíry převedeny v SCP a číslo účtu, na který mají být zaknihované cenné papíry převedeny v SCP. Takový obchod není k vypořádání předán.
        4. Obchod je vypořádán v termínu dle čl. 3 s výjimkou uvedenou v čl. 4.
        5. Na vypořádání obchodů se vztahují záruky Garančního fondu burzy (dále jen ”GFB”). Tzv. jednostranné obchody se neberou v úvahu při výpočtu požadovaného vkladu v GFB.


      4. Termín vypořádání
        1. Termínem vypořádání se rozumí vypořádání v den určený účastníky za dodržení podmínky podle odst. 2.
        2. Vymezení časového období po uzavření obchodu, do kterého může spadat termín vypořádání určený účastníky, je stanoveno zvláštním burzovním předpisem.
        3. Pokud termín vypořádání obchodu spadne do období, v němž je pozastaven výkon práva nakládat s cennými papíry emise, Univyc vypořádání provede až první den poté, kdy toto pozastavení výkonu práva nakládat zanikne.


      5. Náhradní vypořádání obchodu
        1. V případě, že z důvodu
          1. nedostatku cenných papírů v evidenci Univycu nebo
          2. odmítnutí registrace převodu cenných papírů ve Středisku cenných papírů nebo jiné obdobné evidenci nebo
          3. nedostatku peněžních prostředků u kupujícího účastníka nebo
          4. odmítnutí převodu peněz v zúčtovacím centru

          dojde k pozastavení vypořádání obchodu, je povinností toho účastníka, který pozastavení vypořádání obchodu zavinil (dále jen ”selhavší účastník”), odstranit důvod pozastavení vypořádání obchodu. Poté musí účastníci ve lhůtě stanovené generálním ředitelem Univycu požádat Univyc o dovypořádání obchodu. V případě, že v průběhu této lhůty dojde k pozastavení výkonu práva nakládat s cennými papíry emise, Univyc tuto lhůtu o příslušný počet dnů prodlouží.

        2. Jako jedna z možností pro podporu selhavšímu účastníkovi - prodávajícímu při zajištění chybějících cenných papírů je vytvořen institut náhradního obchodu z iniciativy účastníka dle čl. 5 odst. 3.
        3. V období, kdy je vypořádání obchodu pozastaveno dle odst. 1, je selhavšímu účastníkovi účtován poplatek za neplnění závazku dle čl. 6.
        4. Pokud účastník zaviní, že po uplynutí lhůty dle odst. 1 nebude vypořádání úspěšně provedeno, Univyc informuje o nastalé situaci generálního tajemníka burzy a účastníkovi může být uložena sankce podle zvláštního burzovního předpisu. Současně Univyc zruší vypořádání obchodu.
        5. Pokud účastník nezaplatí příspěvek do GFB, Univyc informuje o nastalé situaci generálního tajemníka burzy, který je oprávněn takovému účastníkovi pozastavit členství na burze. Následně je generální ředitel Univycu oprávněn rozhodnout o tom, že Univyc zruší vypořádání těch obchodů účastníka, z jejichž vypořádání vyplývají pro účastníka závazky vůči GFB.
        6. Pokud dojde ke zrušení vypořádání obchodu dle odst. 4 nebo 5, Univyc zveřejní tuto skutečnost spolu s uvedením identifikace účastníka, z jehož viny bylo vypořádání obchodu zrušeno. Dále Univyc zveřejní údaje o případném náhradním obchodu, který byl uzavřen v souladu s čl. 5 odst. 4.
        7. Účastník, který zavinil zrušení vypořádání obchodu dle odst. 4 nebo 5, je povinen zaplatit Univycu poplatek za zrušení vypořádání. Tento poplatek je splatný v den následující po zrušení vypořádání obchodu na základě platebního příkazu Univycu do zúčtovacího centra. Výši tohoto poplatku stanoví Řád poplatků Univycu.
        8. Poté, co dojde ke zrušení vypořádání obchodu dle odst. 4 nebo 5 Univyc zorganizuje ze své iniciativy náhradní obchody dle čl. 5 odst. 4 a provede vyrovnání dle čl. 7.
        9. Pravidla náhradního vypořádání s výjimkou odst. 8 platí i pro náhradní vypořádání jednostranných obchodů s výjimkou jednostranných obchodů dle čl. 2 odst. 3.


      6. Náhradní obchod
        1. Náhradní obchod je obchod mezi účastníkem a tvůrcem trhu.
        2. Náhradní obchod může být iniciován selhavším účastníkem nebo Univycem.
        3. Náhradní obchod iniciovaný selhavším účastníkem je uzavírán mezi selhavším účastníkem a tvůrcem trhu. Takový náhradní obchod může být uzavřen nejpozději jeden den před koncem lhůty, kdy je vypořádání obchodu pozastaveno dle čl. 4 odst. 1.
        4. Náhradní obchod iniciovaný Univycem je uzavírán mezi protistranou selhavšího účastníka a tvůrcem trhu. Takový náhradní obchod je Univyc povinen iniciovat pokud dojde ke zrušení vypořádání obchodu dle čl. 4 odst. 4 a 5 a to v den, kdy k tomuto zrušení vypořádání došlo. Univyc náhradní obchod neiniciuje, pokud protistrana selhavšího účastníka o to nemá zájem a oznámí to Univycu. Účastníci jsou oprávněni takový náhradní obchod uzavřít tentýž den, kdy je k tomu Univyc vyzval, v takovém množství cenných papírů, které bylo předmětem obchodu, jehož vypořádání bylo zrušeno, a za cenu dle odst. 8. Pokud dojde k uzavření obchodu, protistrana selhavšího účastníka o tom neprodleně informuje Univyc.
        5. Náhradní obchod spočívá v tom, že Univyc vyzve všechny tvůrce trhu na danou emisi, aby učinili účastníkovi nabídku k náhradnímu nákupu nebo náhradnímu prodeji cenných papírů. Tvůrce trhu je po výzvě povinen nabídku učinit až do výše limitu dle zvláštního předpisu.
        6. Náhradní obchod je uzavřen potvrzením nabídky dle odst. 5 účastníkem.
        7. Náhradní obchod se nepovažuje za obchod uzavřený v systému SPAD, nevztahují se na něj tedy záruky GFB. V případě jeho nevypořádání v termínu dle čl. 3 se na něj nevztahují ustanovení tohoto článku, ale Univyc pouze informuje o nevypořádání náhradního obchodu generálního tajemníka burzy a účastníkovi, jehož zaviněním k nevypořádání došlo, může být uložena sankce podle zvláštního burzovního předpisu.
        8. Burzovní výbor pro burzovní obchody (dále jen ”výbor”) může stanovit omezení pro cenu náhradního obchodu.
        9. Náhradní obchod dle odst. 3 je uzavírán s termínem vypořádání T+1. Náhradní obchod dle odst. 4 je uzavírán s termínem vypořádání T+1 až T+15.
        10. Převod cenných papírů, vyplývající z náhradního obchodu, Univyc v den, který je stanoven jako termín vypořádání, předřadí ostatním převodům cenných papírů.


      7. Poplatek za neplnění závazku
        1. Za každý den, kdy je vypořádání obchodu pozastaveno dle čl. 4 odst. 1, nebo v den, kdy je vypořádání zrušeno dle čl. 4 odst. 4 a 5, je selhavší účastník povinen zaplatit protistraně obchodu poplatek za neplnění závazku.
        2. Poplatek za neplnění závazku snížený o procentní část poplatku určenou pro Univyc je v příslušné evidenci GFB účtován denně ve prospěch vkladu protistrany selhavšího účastníka jako odškodnění za neplnění závazku.
        3. Výše poplatku za neplnění závazku je stanovena procentní sazbou z objemu obchodu, jehož vypořádání je pozastaveno nebo zrušeno.
        4. Výši sazby poplatku za neplnění závazku stanoví výbor a je povinen ji uveřejnit ve Věstníku burzy alespoň dva týdny před její účinností.
        5. Výši procentní části poplatku určené pro Univyc stanoví Řád poplatků Univycu.


      8. Vyrovnání
        1. V případě, že dojde k uzavření náhradního obchodu dle čl. 5 odst. 4, Univyc zajistí vyrovnání rozdílu mezi obchodem ve SPAD a náhradním obchodem pokud
          1. ke zrušení vypořádání došlo zaviněním nakupujícího a cena za jeden cenný papír, uvedená v instrukci obchodu ve SPAD, je větší než cena za jeden cenný papír, uvedená v instrukci náhradního obchodu nebo
          2. ke zrušení vypořádání došlo zaviněním prodávajícího a cena za jeden cenný papír, uvedená v instrukci obchodu ve SPAD, je menší než cena za jeden cenný papír, uvedená v instrukci náhradního obchodu.

        2. Vyrovnání dle odst. 1 je stanoveno jako součin počtu kusů cenných papírů, uvedeného v instrukcích, a absolutní hodnoty rozdílu ceny za jeden cenný papír, uvedené v instrukci obchodu ve SPAD, a ceny za jeden cenný papír, uvedené v instrukci náhradního obchodu .
        3. V případě, že nedojde k uzavření náhradního obchodu dle čl. 5 odst. 4, přestože protistrana selhavšího účastníka neprojeví nezájem dle čl. 5 odst. 4, Univyc zajistí vyrovnání kursového rozdílu obchodu pokud
          1. ke zrušení vypořádání došlo zaviněním nakupujícího a cena za jeden cenný papír, uvedená v instrukci obchodu ve SPAD, je větší než závěrečný kurs nebo
          2. ke zrušení vypořádání došlo zaviněním prodávajícího a cena za jeden cenný papír, uvedená v instrukci obchodu ve SPAD, je menší než závěrečný kurs.

        4. Vyrovnání dle odst. 3 je stanoveno jako součin počtu kusů cenných papírů, uvedeného v instrukcích, a absolutní hodnoty rozdílu ceny za jeden cenný papír, uvedené v instrukci obchodu ve SPAD, a závěrečného kursu.
        5. Závěrečným kursem podle odst. 3 a 4 je míněn střed povoleného rozpětí pro obchodování při pevné ceně, stanovený pro burzovní den, následující po dni, v němž došlo ke zrušení vypořádání podle čl. 4 odst. 4 a 5.
        6. Vyrovnání je v příslušné evidenci GFB účtováno na vrub vkladu selhavšího účastníka a ve prospěch vkladu jeho protistrany.


      9. Odpovědnost
      10. Burza ani Univyc neručí za případné škody, které vzniknou účastníkům (včetně tvůrců trhu) nebo třetím osobám v důsledku porušení povinností účastníka podle tohoto předpisu.


      11. Zrušovací ustanovení
      12. Nabytím účinnosti tohoto předpisu se ruší burzovní předpis Vypořádání obchodů uzavřených v systému pro podporu trhu akcií a dluhopisů schválený burzovním výborem pro burzovní obchody dne 10. 2. 1998.


      13. Účinnost

Tento předpis byl schválen burzovním výborem pro burzovní obchody dne 8. 4. 1998 a nabývá účinnosti dnem, kdy bude v souladu s rozhodnutím příslušných burzovních orgánů zahájeno obchodování ve SPAD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Praha:

21.10.1999  Tisková zpráva Střediska pro cenné papíry (SCP) Petr Hanisch (AliaWeb)
30.09.1999  Český mobil - kdo je nejaktivnějším členem statutárního orgánu? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
08.09.1999  Dalších 76 emisí bude vyřazeno z volného trhu BCPP Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688