Libor Holub (Bohemia Energy)
Finanční rady  |  05.12.2019 13:01:16

Šetřit za energie můžete i výměnou jističe

Už je ta tam doba, kdy jste doma nebo na chalupě nahazovali cirkulárku, hoblovačku nebo starou sekačku či svářečku? Právě kvůli takto náročným strojům možná stále máte velké třífázové jističe, za které každý měsíc zbytečně platíte vysoký paušál, přestože tyto přístroje už dávno nepoužíváte. Ročně vás pak stojí naddimenzovaný jistič stovky i tisíce korun navíc.

Jistič je elektrický přístroj, který vaši domácnost automaticky odpojí od sítě, když ve vaší domovní elektroinstalaci vznikne závažný problém. Například, když dojde ke zkratu nebo k jejímu přetížení. Jistič hlídá, aby vaše elektroinstalace neshořela, nebo se nepoškodily spotřebiče. Velikost jističe zároveň určuje, jaký maximální příkon může vaše domácnost z rozvodné sítě použít, tedy kolik elektrických spotřebičů můžete zapnout současně. Hodnoty příkonů jsou uvedeny na štítcích všech elektrických spotřebičů.

Běžné elektrické spotřebiče vysoké jističe nevyžadují

V trvale obývaných bytech nebo domech jsou z hlediska příkonu nejnáročnější Vánoce. Všichni jsou doma, trouba peče, uklízí se, svítí se, protože je tma, a taťka se rozhodl pustit cirkulárku, aby si od vánočního šílenství oddychnul. Toto je pro jistič smrtelná kombinace. Jističe jsou historicky vysoké právě kvůli náročnějším přístrojům. Využíváte-li pouze běžné spotřebiče, možná je tam prostor pro snížení jejich hodnoty.

Používáte-li na chalupě nebo v rodinném domku jen běžné domácí spotřebiče, velikost jističe si můžete nechat snížit a ušetřit tak za měsíční paušál. Pokud jste navíc v průběhu let vyměnili staré spotřebiče za energeticky úspornější (označení A+ apod.) a klasické žárovky za úsporné, může být rozdíl mezi hodnotou nynějšího vysokého jističe a jističe, který by vám stačil, ještě o něco větší. A větší bude samozřejmě i úspora.

Kontrola jističe doma i na chalupě se vyplatí

Podle velikosti jističe pro vás distributor musí nepřetržitě rezervovat odpovídající kapacitu v distribuční síti. Čím vyšší hodnota jističe, tím vyšší kapacita a samozřejmě i cena za tuto službu. Ta je stanovena jako měsíční plat za rezervovaný příkon, který určuje Energetický regulační úřad. Výměnou jističe za ten s nižší hodnotou tak můžete skutečně ušetřit. Pokud třífázový jistič o velikosti 40 A snížíte na jednofázový o velikosti 25 A, ušetříte ročně například u víkendové sazby D61d oblíbené u chalupářů zhruba 600 korun. U nejrozšířenější sazby v českých domácnostech D02d pak můžete dosáhnout úspory přes 1 400 korun za rok.

A jak můžete ušetřit ještě více? Nejen v domácnosti, kde bydlíte, můžete změnit dodavatele. Jde to samozřejmě i na chatě a chalupě, kde elektřinu odebíráte. Srovnáním nabídek na trhu pravděpodobně najdete levnějšího dodavatele než toho současného a ročně můžete uspořit až tisíce korun.

Libor Holub

obchodní ředitel Bohemia Energy

Po absolvování ČVUT v Praze působil v několika společnostech v odvětví energetiky, například Cityplan nebo RWE. Rovněž řídil obchodní aktivity společnosti ATEL v České republice a na Slovensku. Od roku 2010 zastává pozici obchodního ředitele Bohemia Energy.



Bohemia Energy

Skupina Bohemia Energy je s více než 1,2 milionu zákazníků a ročním obratem přes 21 miliard korun největším uskupením alternativních dodavatelů energií v České republice a na Slovensku. Kromě dodávek elektřiny a plynu poskytuje i finanční služby, včetně financování úsporných řešení domácností a finančního plánování. Skupinu tvoří šest energetických společností – lídr skupiny, největší alternativní dodavatel energií v České republice, Bohemia Energy, dále společnosti Amper Market, Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie a největší alternativní dodavatel energií na Slovensku, společnost Slovakia Energy.

Více na www.bohemiaenergy.cz.



Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688