Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Kryptoměny  |  01.12.2019 07:24:37

11 let s bitcoinem, ale slibovaná revoluce stále nikde

Bitcoin v lednu oslaví 11. výročí vzniku. První verze kryptoměny spatřila světlo světa vlastně jen chvilku poté, co americká investiční banka Lehman Brothers vyhlásila bankrot. Za virtuální mince si můžete koupit leccos, stále však spíše jen v teoretické rovině.

Na první bitcoinové burze BitcoinMarket.com (dnes již nefunkční) jedna virtuální mince v začátcích stála jen 0,003 USD. V roce 2013 vystoupala cena na 100 USD, o pár měsíců později se dostala nad 1 000 USD. V září 2017 byla poprvé pokořena meta 5 000 USD, o dva měsíce později byla překonána také pomyslná laťka na úrovni 10 000 USD. Na rekord 19 783 USD se bitcoin dostal v prosinci 2017. Nyní se kurz pohybuje kolem 8 000 USD.

Když se bitcoin dostal do širšího povědomí, začal trh šílet. Odborníci jej popisovali jako revoluční řešení, které od základů změní vnímání peněz. Brzy se ale ukázalo, že tak horké to nebude. Lidé si uvědomili, že svěřit peníze "kolektivní autoritě" bez odpovědného dohledu zase tak dobrý nápad není. A tak zůstávají u dolarů, eur nebo třeba korun.

Možnost nakupovat za bitcoiny (a jiné kryptoměny) dnes nabízí řada obchodníků, zájem ze strany nakupujících však není velký. To, že jde spíše o marketing obchodníků, dokazuje i to, že utržené bitcoiny kvůli volatilitě kurzu nedrží, ale okamžitě je směňují zpět na klasické měny.

Bitcoinu neprospívá ani pověst měny černého trhu, byť jeho stoupenci tvrdí, že je to jen pomluva. Pravdou ale je, že třeba na webu Silk Road, který umožňoval nákup drog nebo ukradených přihlašovacích údajů k různým službám, ale i neregistrovaných zbraní, byl bitcoin mimořádně populární.

Jak šel s bitcoinem čas a jak na něj pohlížejí investoři, ukazuje následujících šest grafů.

Počet denně aktivních bitcoinových adres se nadále nepatrně zvyšuje, ke konci září se pohyboval kolem 820 tisíc.



Zájem o bitcoin (podle vyhledávání na Googlu) se týká především Severní Ameriky a Evropy. Pozadu nezůstává ani Rusko nebo některé části Afriky.



Nejvíce jsou bitcoinem dlouhodobě fascinováni lidé v ekonomicky nebo politicky nestabilních zemích, letos zejména ve Venezuele, Argentině a Hongkongu.



Pokud by někdo chtěl bitcoin ovládnout, tedy získat majoritní těžební výkon, zaplatil by nyní jen za hardwarové vybavení přes čtyři miliardy dolarů.



Nespornou výhodou bitcoinu je rychlost a nákladová efektivita transakcí ve srovnání s bankovními převody. Bitcoin je v průměru 48krát rychlejší a 60krát efektivnější z pohledu nákladovosti transakcí.



Shovívaví jsou k bitcoinu také odvážní investoři. Nakupování bitcoinů za deset dolarů měsíčně v uplynulých čtyřech letech by investorům ke konci října přineslo zhodnocení ve výši 595 %.

Další článek: Kryptoměny, které by v roce 2020 mohly nechat bitcoin za sebou






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688