TNBiz (TN.cz)
Investice  |  01.12.2019 06:24:02

Nový mýtný systém, změna jízdních řádů: Co bude od prosince jinak?

S novým měsícem přichází i řada novinek a změn, na které by si lidé měli dát pozor. Od prvního prosince například začíná platit nový mýtný systém. V polovině měsíce se zase napříč celou republikou mění jízdní řády. České dráhy navíc uzavřou zhruba 150 pokladen a v řadě stanic si cestující budou muset kupovat jízdenky od kraje.

Změna jízdních řádů

15. prosince dochází po celé republice ke změnám jízdních řádů. Týká se to vlaků, autobusů i MHD. České dráhy posílí zejména dálkovou dopravu a zřídí víc přímých spojení s Prahou. Velkou změnou Pražské integrované dopravy bude především zahrnutí Rakovnicka do pásmového a časového tarifu PID.

Podívejte se také: Rok 2020. Co nového bude v roce 2020? 

Prosinec znamená pro Pražany ještě jednu významnou novinku. Ti, kteří využívají dlouhodobé kupony, budou moct nově nechat svou plastovou Lítačku ležet doma. Kupony totiž bude možné nahrát do mobilní aplikace. Na konkrétní změny jízdních řádů od 15. prosince se můžete podívat ZDE, anebo si je najít na stránkách dopravních podniků jednotlivých měst a regionů.

Chaos na železnici

České dráhy od prosince nepřichází pouze se změnami jízdních řádů, ale také rušením pokladen. Uzavřou jich kolem 150 po celé republice. Jízdenky Českých drah se nebudou dát koupit například na nádraží v Pelhřimově nebo ve stanici Nymburk-město.

Cestující tak při nakupování lístků čeká chaos. Některá krajská města se dokonce rozhodla, že lístky budou prodávat sama. Platit ale nebudou ve všech vlacích. Zatímco v rychlíku například lidé pojedou na jízdenku Česku drah, v osobním vlaku bude neplatná. Změny se dotknou Plzeňského, Zlínského nebo Libereckého kraje.

Nový mýtný systém

Od 1. prosince začíná fungovat nový mýtný systém. Ten platí na 2300 kilometrech dálnic a silnic a je založený na elektronickém výběru mýtného prostřednictvím satelitní technologie. Všechna vozidla tak musí být před vjezdem na zpoplatněný úsek zaregistrovaná v systému a mít správně nainstalované elektronické zařízení. Kvůli pomalým registracím dopravců se na první prosincový den očekávají mnohakilometrové kolony.

Zákaz předjíždění pro kamiony

Na Vysočině na dvou úsecích dálnice D1 od 1. prosince platí zákaz předjíždění pro kamiony.  Jedná se o 79. až 103. kilometr ve směru na Brno a 133. až 104. kilometr ve směru na Prahu. Pokud řidiči zákaz poruší, hrozí jim pokuta až deset tisíc korun, ztráta sedmi bodů, případně nebudou moct rok řídit.

Úhrada zdravotnických prostředků

Nový zákon, který upravuje úhradu zdravotnických prostředků, jako jsou například ortézy, pomůcky při inkontinenci, sluchadla, nebo ortopedická obuv, platí už od začátku letošního roku. V plném rozsahu by se měl projevit ale až v prosinci, protože koncem listopadu skončilo jedenáctiměsíční přechodné období. Úhrada klesla například pacientům, kteří si kupují glukometrické proužky sloužící k měření glukózy.

Lyžařská sezóna

Na některých místěch v České republicelyžařská sezóna začala, mnoho středisek ale čeká až na prosinec. Prvního zahajuje sezónu Bílá v Beskydech, 7. prosince Kopřivná pod Pradědem v Jeseníkách nebo Špindlerův Mlýn v Krkonoších, 13. prosince se lyžařům otevře například Skiareál Lipno na Šumavě nebo Pec pod Sněžkou v Krkonoších.

Na co dalšího si dát v prosinci pozor

V prosinci nás čekají hned dva státní svátky, během kterých musí mít obchody nad 200 metrů čtverečních zavřeno. Je třeba mít proto na paměti, že 25. a 26. prosince si v supermarketech nenakoupíme. Na Štědrý den budou obchody otevřené pouze do 12:00.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

02.12. 21:23  Zmena radu (Michaela Grűnerová)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 15:00  Do české ekonomiky se vrací dobrá nálada Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
St 14:45  USDCAD roste po datech z USA a Kanady (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
St 14:37  Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby stouply (24.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688