Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2019 17:33:35

Moneta získala exkluzivitu k jednáním o převzetí tuzemské stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot

Bankovní skupina Moneta Money Bank oznamuje, že vede exkluzívní jednání o převzetí tuzemského byznysu Wüstenrot, tedy stavební spořitelny a hypoteční banky. Moneta uvedla, že jí byla udělena exkluzivita pro jednání o převzetí Wüstenrot – stavební spořitelna a.s. a a Wüstenrot hypoteční banka a.s. a převzetí je podmíněno úspěšným dokončením hloubkové prověrky, tedy due dilligence v entitách. Moneta usiluje o podpis dohody ještě do konce roku 2019 s uzavřením transakce efektivně k 1. dubnu roku 2020 nebo bezprostředně poté.

Moneta získala exkluzivitu pro vyjednávání o akvizici společností Wüstenrot – stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot hypoteční banka a.s. od společnosti Wüstenrot & Württembergische AG. „Předpokladem dokončení akvizice je provedení konfirmatorního due diligence a vyjednání kupní smlouvy (Share Purchase Agreement). Záměrem společnosti Moneta je podepsat kupní smlouvu do konce roku 2019. Vypořádání transakce je plánováno na 1. dubna 2020 nebo co nejdříve poté,“ uvedla banka.

Před vypořádáním transakce musí Moneta dle vlastního vyjádření získat regulatorní souhlasy České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

400 tisíc nových klientů, růst retailových vkladů o 45 %

„Díky plánované akvizici MONETA zvětší svou klientskou základnu o přibližně 400 000 klientů, což by mělo vést k nárůstu retailových vkladů o přibližně 45 %, respektive o 53 miliard . Tím Moneta zvýší svůj podíl na trhu retailových klientských vkladů ze stávajících 5 % na 8 %. MONETA dále zdvojnásobí své hypoteční portfolio a tím i navýší podíl na trhu hypotečních úvěrů ze 3 % na 6 %. Zároveň plánovaná akvizice přinese 13 miliard retailových úvěrů ze stavebního spoření a díky tomu Moneta navýší své portfolio spotřebitelských úvěrů ze stávajících 40 miliard na 53 miliard ,“ uvedla Moneta ve zprávě.

Z finančního hlediska banka očekává, že plánovaná akvizice posílí ziskovost Moneta o 15 % ročně a navýší provozní výnosy o minimálně 10 % ročně. „Akvizice také umožní společnosti Moneta dosáhnout významných nákladových úspor ze synergií. Tyto synergie představují odhadem 6 % ze stávajících nákladů společnosti. Vedení společnosti zároveň věří, že plánovaná akvizice zlepší celkový rizikový profil společnosti díky dobrému rizikovému profilu nabytých aktiv. Akvizice by neměla generovat goodwill, ale naopak by měla vést k vykázání mimořádného zisku v roce jejího vypořádání. Vedení společnosti věří, že akvizice zapadá do dlouhodobé strategie růstu společnosti Moneta v retailovém bankovnictví a zároveň povede v krátkodobém i střednědobém horizontu ke zvýšení zisku i dividendy na akcii,“ uvedla Moneta.

Žádné ohrožení dividendy či naředění akcionářů

Plánovaná akvizice bude dle banky financována z přebytku kapitálu a z volné likvidity. „Transakce nebude vyžadovat navýšení kapitálu, a proto nedojde k naředění podílů akcionářů společnosti Moneta. Neméně důležité je, že Moneta navrhne výplatu dividendy za rok 2019, jak bylo dříve komunikováno,“ uvedla banka ve zprávě.

Moneta zveřejní kupní cenu a ostatní podmínky transakce po podpisu kupní smlouvy. Spolu s tím Moneta zveřejní svůj aktualizovaný finanční výhled (guidance).

Wüstenrot: Po třech letech výrazného růstu akviziční cíl

„Za poslední tři roky jsme dosáhli výrazného růstu, a to včetně růstu zisku,“ uvedl Michael Pupala, generální ředitel a předseda představenstva finanční skupiny skupina Wüstenrot v České republice. „Kontinuálně nám rostou i podíly na klíčových trzích – ve financování bydlení a ve stavebním spoření. Proto není překvapením, že se naše společnost stala zajímavým akvizičním cílem. Osobně jsem potěšen, že zájem o propojení s námi projevila právě skupina Moneta, český bankovní digitální lídr a úspěšná česká značka“, dodává Michael Pupala.

Finanční skupina Wüstenrot působí na trhu stavebního spoření a na bankovním trhu v České republice již od 90. let minulého století. Za tu dobu se jí podařilo vybudovat portfolio s více než 400 000 klienty, kterým pomáhá financovat bydlení. Bilanční suma obou dvou českých dceřiných společností podle IFRS činí téměř 3 miliardy eur.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688