Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  29.11.2019 16:52:40

Shorty na akciích CETV již míří k nule?

Americké burzy v týdnu zveřejnily pravidelné půlměsíční statistiky týkající se tzv. short pozic. Dle dat v první polovině listopadu na Nasdaq pokračovalo již třetí reportované období uzavírání short pozic. Na NYSE šlo tentokrát hovořit spíše o stagnaci, resp. za půlměsíční období burza vykázala vůbec nejmenší změnu za více než 6 let.

Na NYSE se totiž oproti konci října objem zashortovaných akcií snížil jen o 1,38 mil. akcií, resp. tedy pouze jen o setinu procenta. Na Nasdaq se sázky na pokles snížily o 0,19 % na 9,127 mld. akcií. Jak plyne také z našeho grafu, trhům se při pohledu na vývoj short pozic za poslední rok přesto stále vlastně příliš nevěří.

 

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na akciích CETV již pod miliónem

Oznámení převzetí mediální Central European Media Enterprises (CETV) vede poměrně logicky k výraznému uzavírání short pozic. Statistiky z konce října zahrnovaly vlastně reakci investorů na převzetí jen z posledních dvou seancí měsíce, i tak došlo k poklesu short pozic o 549 tisíc akcií. První polovina listopadu pak přinesla na titul obdobný vývoj, když se uzavřely shorty o dalších 546 tisíc akcií CETV.


Zashortováno tak k polovině listopadu zůstávalo již jen necelých 999 tisíc akcií CETV. Ve vztahu k free floatu tedy jen 1,1 %. Ve statistikách těžko hledat, kdy na titulu bylo short méně než milión akcií. V této dekádě to každopádně nebylo…

Závěrem snad již jen zmínit objem zobchodovaných akcií od oznámeného převzetí z 27. října. Na domovském trhu Nasdaq ke včerejšku vyměnilo majitele již přes 52 mil. akcií. Celá emise obchodovaných akcií třídy A přitom čítá 253,56 mil. Přes 162,3 mil. však vlastní majoritní akcionář Time Warner, resp. AT&T. Ve vztahu k free floatu se tedy již zobchodovalo 57 % emise. Kromě dříve v článcích zmiňované společnosti BlackRock, která přitom podíl navýšila na 4,76 %, žádná jiná firma dosud změnu vlastnictví akcií CETV překvapivě nepoodkryla.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688