mpo.cz (MPO)
Akcie v ČR  |  29.11.2019 10:00:00

Rating ČEPS na úrovni Aa3 se stabilním výhledem

Publikováno:
29.11.2019
Autor:
Odbor komunikace 01400

Ratingová agentura Moody´s aktualizovala ohodnocení akciové společnosti ČEPS na úroveň Aa3 se stabilním výhledem. Rating provozovatele české přenosové soustavy se z dosavadní úrovně A1 s pozitivním výhledem zvyšuje na stejnou úroveň ratingového ohodnocení, jakou má Česká republika.


Ratingové hodnocení získala akciová společnost ČEPS poprvé v červenci 2012. Agentuře Moody's průběžně prezentuje hospodářské výsledky, regulační rámec české elektroenergetiky a další informace z klíčových oblastí rozvoje a obnovy přenosové soustavy. „Zlepšení ratingu na úroveň Aa3 odráží všechny tyto aspekty společně s výsledky hospodaření společnosti ČEPS spojené s rozsáhlým investičním programem. Moody´s u společnosti ČEPS poukazuje na stabilní a předvídatelné cashflow, transparentnost a silný finanční profil,“ uvedl Martin Durčák, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Akciová společnost ČEPS uzavřela prvních devět měsíců roku 2019 se ziskem před zdaněním v hodnotě 3,2 mld. . Celkové výnosy společnosti ČEPS dosáhly za sledované období roku 2019 hodnoty 17,8 mld. , v porovnání se stejným obdobím roku 2018 je to o 1,6 mld. více. Meziročně vzrostla většina výnosových položek, jako jsou tržby z aukcí na přeshraničních profilech, za použití sítí a rezervaci kapacity. „Přeshraniční aukce se na celkovém objemu výnosů podílely z 39 %,“ doplňuje Martin Durčák.

Náklady celkem před zdaněním dosáhly ve sledovaném období výše 14,6 mld. , 79,3 % z toho tvoří proměnné náklady. Nárůst proměnných nákladů v roce 2019 souvisí s vyššími náklady (i výnosy) na MC shipping, meziročně rostly i náklady na nákup elektřiny na krytí ztrát včetně odpovědnosti za odchylku. Vyšší objem ztrát je daný skutečnými fyzikálními toky elektřiny v regionu a aktuální situací na trhu s elektřinou v Evropě.

Akciová společnost ČEPS je regulovaným subjektem. Jako taková může dosáhnout pouze úrovně zisku stanovené regulačními parametry určenými Energetickým regulačním úřadem. Její hospodářské výsledky jsou ovlivňovány korekčními faktory vždy s dvouletým posunem.

Pozitivní výsledek hospodaření umožní další investice do rozvoje národní elektroenergetické přenosové soustavy. Společnost ČEPS se nadále zaměří na posilování přenosové kapacity a modernizaci prvků přenosové soustavy tak, aby byla plně připravena na probíhající systémové změny v energetickém sektoru.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688