TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.11.2019 05:48:00

Vánoční trhy: Zátarasy a ozbrojení policisté. Jak budou vypadat Vánoce u vás?

Po teroristických útocích, které si v letech 2018 a 2016 vyžádaly několik životů účastníků adventních trhů, se města Štrasburk a Berlín rozhodly výrazně zpřísnit bezpečnostní opatření. Okolo prostoru desítek trhů vyrostly betonové zátarasy, které mají zabránit dalším útokům za pomoci aut, a mezi stánky korzují policisté v uniformách i civilu. Některá česká města se rovněž rozhodla pro zvýšení bezpečnostních opatření po dobu konání vánočních trhů.

V hlavním městě Praze se letos už tradičně konají trhy hned na několika místech. Za překrásnou výzdobou a vánoční atmosférou můžete od 30. listopadu vyrazit na Staroměstské a Václavské náměstí, nebo rovnou na Pražský hrad na náměstí U Svatého Jiří. Od 23. listopadu najdete tradiční stánky i na Náměstí republiky a od 20. listopadu voní svařeným vínem i náměstí Míru.

"Opatření budou klasicky obdobná jako v předchozích letech. Pořád platí ohrožení České republiky terorismem. Policisté se budou pohybovat hlavně tam, kde je větší koncentrace lidí, tedy nejen na trzích, ale i v hromadné dopravě. Nově budou také nainstalovány city bloky na Václavském náměstí a náměstí Míru. Na Staroměstském náměstí už slouží dlouhodobě. Pořadatel trhů zapojí i vlastní bezpečnostní agenturu," uvedl mluvčí hlavního města Prahy Vít Hofman.

City bloky slouží k ochraně před případným nájezdem vozu do prostoru trhů. Hofman si také pochvaluje pravidelné intervaly, ve kterých je rozsvěcen vánoční strom. Možnost vidět slavnostní rozsvícení vícekrát je výhodné jak pro účastníky, tak zejména pro policisty. Těm menší koncentrace lidí v době rozsvěcení stromu značně usnadňuje práci.

V Plzni adventní trhy začaly už 23. listopadu na Náměstí Republiky. Mluvčí plzeňské policie Martina Korandová k tématu zvýšení ochrany účastníků trhů uvedla: "Budeme mít zvýšená opatření v rámci celého Plzeňského kraje."

Mluvčí policie moravskoslezského kraje Pavla Jiroušková uvedla, že policisté v Ostravě přijmou adekvátní opatření v rámci ochrany života, zdraví a majetku občanů. Policisté se rovněž zaměří na frekventovaná místa.

Zvýšená opatření budou panovat i v dalších městech, jejich charakter je ale spíše preventivní.

Mluvčí brněnské policie David Chaloupka sdělil, že bezpečnostní opatření budou podobná jako v minulých letech. V Brně jsou už nainstalované betonové bezpečnostní zábrany.

"Posilujeme hlídky uniformovaných policistů i policistů v civilu a snažíme se i návštěvníky nabádat k bezpečnosti," říká Chaloupka. Připomíná, že Brněnsko se naštěstí dosud s hrozbou teroristického útoku nesetkalo, ale vzhledem k tomu, že stále platí 1. stupeň nebezpečí ohrožení terorismem, nebere policie možnost útoku na lehkou váhu.

Ani v Karlových Varech nenechávají nic náhodě. "Během celého roku jsou nastavena zvýšená bezpečnostní opatření. Od 07:00 hodin dne 30. listopadu 2019 do 07:00 hodin dne 6. ledna 2020 jsou vyhlášena zvýšená bezpečnostní opatření za účelem zajištění ochrany života, zdraví, majetku a veřejného pořádku, a to především v destinacích frekventovaných železničních a autobusových nádraží, nákupních střediscích a v dalších obdobných místech, která jsou klasifikována jako dlouhodobě zvýšeně ohrožená (kostely, modlitebny, zastupitelské úřady, významná místa, vybrané instituce) nebo jsou významná vysokým výskytem osob, tj. měkkých cílů. Tudíž toto opatření platí i v rámci karlovarských vánočních trhů," sdělila mluvčí karlovarské policie Zuzana Týřová.

"Nejen v Olomouci, ale v celém kraji připravujeme bezpečnostní opatření. Pozornost zaměříme převážně na prostranství s větší koncentrací osob, tedy na náměstí obchodní domy, nádraží apod. a do míst, kde se budou konat různé kulturní, společenské a sportovní akce," sdělil k bezpečnosti na vánočních trzích mluvčí olomoucké policie Libor Hejtman. Zároveň apeluje na návštěvníky, aby dávali pozor na své věci, protože adventní trhy jsou rájem kapsářů.

V Hradci Králové plánují policisté v době vánočních trhů vyrazit do ulic v mnohem větším počtu. Podle mluvčí Ivy Kormošové policie počítá se zvýšeným dohledem na místech, kde se vyskytuje větší počet lidí. 

V Mostě kromě běžných opatření se policisté zaměří i na kapesní zloděje. Město České Budějovice šlo bezpečnosti vstříc ještě o něco více a v době konání trhů uzavřelo náměstí pro motorová vozidla. Náměstek primátora Českých Buějovic Juraj Thoma řekl: "Věříme, že opatření přispěje ke kouzlu adventních trhů a Vánoc a jsme také samozřejmě zvědaví, jak jej obyvatelé a návštěvníci města přijmou."

Pořadatelé trhů v Liberci svěřili bezpečnost do rukou policie, která zde bude působit v rámci běžného dohledu. Sami pořadatelé se snaží preventivně provádět na trzích kontroly a udržovat dohled. Jednou z nejzajímavějších atrakcí libereckých adventních trhů je 25 metrů vysoké ruské kolo.

Zatímco Česko je doposud podobných událostí ušetřeno, roku 2017 se fáma o chystaném útoku na trhy šířila v sousedním Slovensku. Tamní policie nakonec nic podezřelého nezjistila, zůstala však v pohotovosti. Za poplašnou zprávou měla stát historka ze sociálních sítí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688