Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.11.2019 11:29:36

Pražská burza ve vleku S&P 500, v očekávání MONETA a VIG


Pražská burza z hlediska vývoje hlavního indexu PX zažívá obdobný vývoj jako americký širší index S&P 500. Oba totiž po předchozích neobvyklých 6 týdnech růstu v řadě tentokrát zaznamenaly nevýrazný oddych. Index PX především v pátek rovněž většinu týdenních ztrát umazal. Odepsal tak v týdnu nakonec 0,11 %, když zakončil na 1 081,9 bodech. Jeho letošní zisky se tedy vlastně stále drží v blízkosti 10 %.

Hlavní brzdou poklesu se staly v týdnu akcie KB, které se posunuly nejvýše v tomto měsíci. Nevýrazné zisky si v týdnu nakonec připsaly již jen 4 emise. Akcie ČEZ se pokoušely testovat naposledy v minulém reportu zmiňovanou výraznou technickou hranici u 510 , resp. v pátek se nakonec mírně nadechly. Vlastně obdobně jako ceny elektřiny, které předtím zaznamenaly několikatýdenní minima.

 

Po v minulém týdnu proražení rezistencí svá 7 měsíční maxima mírně navýšily akcie PHILIP MORRIS. Nevýrazný zisk si připsaly také akcie CETV, když na titulu zejména na domovské burze Nasdaq pokračuje výrazná likvidita. V pátek zde navíc titul dokonce zakončil výše již na 4,50 USD a tedy snížil diskont vůči očekávané ceně převzetí na sotva 2 %.

Čtěte také: Kdo přijde o akcie CETV aneb akcionářská struktura mediální společnosti

Mírně přidaly ještě akcie MONETA, které tak posílily čtvrtý týden v řadě, resp. navýšily tím i 4 měsíční maxima. Investoři dolaďují portfolia před očekávanou valnou hromadou a tedy i následnou dividendou. S nárokem na požitek 3,30 by se měl titul, v případě schválení návrhů valnou hromadou, obchodovat naposledy ve čtvrtek. U titulu možno zmínit zpětné navýšení podílu nizozemskou pojišťovací a investiční skupinou NN Group nad 1 %, když drží přes 5,2 milionu akcií MONETA.

Nejvíce ztratily akcie VIG, které po v minulém reportu zmiňovaném odražení od rezistencí pokračovaly v odevzdávání zisků. Investoři jakoby navíc negativně reagovali na firmou oznámenou změnu účtování bytových družstev. Vzhledem k již i dřívějším zprávám týkajícím se potvrzení letošního výhledu, ve středu zveřejňované výsledky asi žádné překvapení nepřinesou.

Před týdnem jsme predikovali pokles akcií STOCK a Avast. Odhad se naplnil, když tituly mírnily prémii, se kterou se v Praze oproti domovskému Londýnu obchodují. Akcie softwarové firmy navíc negativně ovlivnil výrazný prodej od bývalého šéfa Stecklera. Ve zrychleném úpisu se zbavil 18 mil. akcií, resp. 1,8 %. Vzhledem i k výsledku transakce je na titulu nicméně znát přetrvávající výrazný zájem investorů.

Zmínit lze v týdnu odkoupení více než 68 tisíc akcií ze strany samotné O2. Tedy vůbec největšího objemu od říjnového reportu výsledků. Přestože O2 v týdnu vlastně skoupila čtvrtinu trhu, titulu to tentokrát v růstu nepomohlo.

Zmínit lze nakonec nevýrazné ztráty akcií ERSTE, když je totiž ve Vídni dokázaly minimalizovat po odražení od výrazné technické hranice 32 EUR. Zdá se, že tak začínají mířit zpět k 34 EUR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688