Drtivá většina českých dětí málo sportuje, předčí je i slovenské

TNBiz, 23.11.2019

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že více než 80 procent dětí školního věku dostatečně nesportuje. Fyzické aktivitě by se přitom měly věnovat pouhou hodinu denně. Dívky jsou přitom méně aktivní než chlapci.

Zdravotníci kvůli dětské obezitě a poklesu fyzické aktivity bijí na poplach už několik let. Teď mají k dispozici údaje z celého světa. WHO v unikátním výzkumu zjistila, že hodinu denně nevěnuje pohybu 85 % dívek a 78 % chlapců ve věku mezi 11 a 17 lety.

Tým výzkumníků měl k dispozici data od 1,6 milionu školáků ze 146 zemí světa z let 2001 až 2016. Až na čtyři země (Tonga, Samoa, Afghánistán a Zambie) byli vždy aktivnější hoši než děvčata. Ve třetině zemí byl rozdíl dokonce větší než 10 procentních bodů.

Situace se podle údajů WHO mírně zlepšila u chlapců, kterých bylo v roce 2001 nedostatečně aktivních 80,1 procenta, u dívek ale zůstala během 15 let statistika téměř neměnná. Méně aktivní jsou přitom spíše školáci z rodin s vysokými příjmy.

Podobný trend kopíruje i Česko. Zatímco v roce 2001 bylo málo aktivních 74,2 procenta českých chlapců a 82,2 procenta dívek, o 15 let později nedostatečně sportovalo 73,1 procenta chlapců a 82 procent dívek. Na Slovensku jsou přitom děti aktivnější - podmínky v roce 2016 nesplnilo 65,5 procenta hochů a 77,8 procenta děvčat.

Nedostatečná fyzická aktivita podle odborníků vede ke zdravotním potížím jak v dětství, tak v dospělosti. I přesto zůstává údaj o ní nebezpečně vysoký. Podle WHO je proto nutné celosvětově zavést programy na podporu aktivního života a dávat dětem příležitost sportovat.

"Studie zdůrazňuje, že mladí lidé mají mít právo si hrát a měli by mít dost možností rozvíjet své fyzické a mentální zdraví," uvedla spolu-autorka výzkumu Fiona Bullová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky