Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  22.11.2019 15:07:30

Vývoj na devizovém trhu ve 47. týdnu (18.11.-22.11.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Ceny průmyslových výrobců v říjnu poklesly o 0,3 % m/m a vzrostly jen o 0,9 % r/r
EZ - Kompozitní index PMI v listopadu poklesl na 50,3 z říjnových 50,6 bodu
PL - Průmyslová produkce v říjnu vzrostla o 1,1 % m/m a 3,7 % r/r
US - Dojednání malé obchodní dohody mezi USA a Čínou do konce letošního roku v ohrožení

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Konjunkturální průzkum (listopad)
DE - Index podnikatelské nálady Ifo (listopad)
EZ - Index spotřebitelských cen (listopad) - předběžný odhad
US - Hrubý domácí produkt (3. čtvrtletí) - zpřesněný odhad

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

Vývoj USD/CZK

  • Obchodování koruny vůči dolaru bylo v tomto týdnu umírněné. Koruna mírně posílila a na krátko se podívala pod hranici 23 CZK/USD. Výraznější zisky si však připsat nedokázala.
  • Negativní zpráva přišla v průběhu týdne ohledně vývoje obchodní dohody mezi USA a Čínou. V říjnu a v první polovině listopadu finanční trhy živil optimismus, že USA s Čínou letos dojednají alespoň malou obchodní dohodu, která zabrání další eskalaci obchodního protekcionismu a bude odrazovým můstkem pro odstranění cel, která byla mezi oběma zeměmi zavedena v letošním a v loňském roce. Podle dostupných informací však vše nasvědčuje tomu, že se první fázi obchodní dohody mezi USA a Čínou do konce letošního roku nepodaří uskutečnit. Pozitivně rozhodně nevyzněl ani následný projev čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který uvedl, že se Čína snaží s USA dohodnout, zároveň je však připravena k odvetě, pokud to bude třeba.
  • Na finanční trhy se tak může v závěru roku vrátit pesimismus, zvláště, když zcela nelze vyloučit, že v polovině prosince budou přeci jen zavedena vyšší cla na dovoz čínského spotřebního zboží (především elektroniky) do USA. Nejistý vývoj ohledně americko-čínské obchodní dohody částečně vrací do hry možnost snížení úrokových sazeb na prosincovém zasedání Americké centrální banky (Fed).


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru jsme se v tomto týdnu výraznějších pohybů nedočkali, když se obchodovalo v rozmezí 1,105 -1,11 USD/EUR (psáno zkraje pátečního odpoledne).
  • Ve čtvrtek zveřejněný zápis z říjnového zasedání Evropské centrální banky (ECB) potvrdil, že část centrálních bankéřů vnímá zvýšené obavy z vedlejších účinků uvolněné měnové politiky. Nyní již bývalý prezident ECB M. Draghi v říjnu při své derniéře zároveň apeloval na jednotu v přístupu k naplnění hlavního cíle ECB, kterým je udržování 2% inflace. V pátek měla první veřejný proslov nové prezidentka ECB, Ch. Lagardeová, která vyzvala k posílení domácí poptávky v eurozóně skrz větší veřejné investice. Zároveň uvedla, že měnová politika by svého cíle mohla dosáhnout rychleji a s nižšími vedlejšími negativními účinky, pokud ji v tom pomohou další složky hospodářské politiky. Probíhá tak vývoj, na který již několik měsíců v týdenních zprávách upozorňujeme – ECB prostřednictvím záporných úrokových sazeb a znovuobnovením programu APP (nákup státních dluhopisů) výrazně stlačila výnosy státních dluhopisů zemí eurozóny a vytvořila tak ideální podmínky pro expanzivnější fiskální politiku v eurozóně. A výsledně lze očekávat, že i Evropská komise začne být k dodržování rozpočtových pravidel v eurozóně více benevolentní, než tomu bylo loni vůči Itálii.
  • Vhled do aktuálního vývoje evropské ekonomiky nabídl předběžný odhad kompozitního indexu PMI za listopad. Kompozitní PMI poklesl na 50,3 z říjnových 50,6 bodu. Zatímco se v listopadu mírně zlepšila situace ve zpracovatelském průmyslu (46,6 bodu), tak ke zhoršení došlo v sektoru služeb (51,5 bodu). Vzhledem k tomu, že růst evropské ekonomiky je založen na předpokladu solidního růstu soukromé spotřeby v roce 2020, tak se nejedná o pozitivní zprávu.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 36 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.11.2019Devizový trh minulý týden (18.11.2019) Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688