Petr Bartoň (Modrá pyramida)
Finanční rady  |  21.11.2019 11:31:29

Zdražující pronájmy versus vlastní bydlení

Co doporučit mladým budoucím zájemcům o vlastní bydlení? Začněte spořit co nejdříve. Plán a finanční rezerva jsou v současné situaci velice důležité. Pokud je nemáte, je velmi pravděpodobné, že vás bydlenínájmu, alespoň na nějaký čas, nemine. Kvůli zvyšující se poptávce pronájmů ale dochází k jejich zdražování.

Přestože nemovitosti zdražují, zájem o nájemní bydleníČeské republice v posledních třech letech prudce vzrostl. Tento trend zesílil zejména po 1. říjnu 2018, kdy na základě doporučení ČNB začaly platit přísnější podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů.

Od loňského roku posílila poptávka po nájemním bydlení ještě zhruba o třetinu. Dle odborníků jsou příčinou méně dostupné hypotéky a vysoké ceny bytů. Těch je navíc nedostatek, ať už se jedná o byty v osobním vlastnictví či v pronájmu. Se zvyšujícími se cenami nemovitostí šplhají i ceny nájemného, a to především v Praze a Brně. Poptávka převyšuje nabídku, což umožňuje majitelům vybírat nájemníky velice pečlivě.

Nájmy vzrostly na dvojnásobek

V současné době zaplatíte za pronájem bytu až dvojnásobek, než byste zaplatili na začátku roku 2015. Mezi nejdražší pronájmy se řadí bytynovostavbách ve velkých městech. Podražilo ale také nejžádanější bydlení – „přechodné“ či „startovací“.

Jak uvádějí statistiky, pronájem bytu 2 + kk v pražském panelovém bytě o ploše necelých 50 metrů čtverečních se v roce 2015 pohyboval okolo 9 500 . Měsíční pronájem se v letošním roce vyšplhal až k horní hranici 15 000 . V Plzni se jedná o posun z 8 000 roce 2015 na dnešních téměř
12 000 .

Důsledkem vzrůstajících cen je nedostatek bytů k pronájmu. Pro developery tato oblast navíc nebyla donedávna atraktivní. Výhodnější model znamenal prodat nemovitost či komplex nemovitostí ihned po stavbě investorovi, a přesunout se k dalšímu projektu, čímž odpadla časově náročná správa objektu.

Toto prostředí nicméně stále nahrává těm, kteří chtějí z dlouhodobého hlediska investovat
do nemovitostí. Nízké úrokové sazby hypoték a velmi vysoké nájmy dělají tuto oblast pro investory velmi zajímavou, i když ceny bytů jsou na horní hranici. V některých městech dokonce pronájem zcela pokryje splátku úvěru. Největší meziroční vzestup v pronájmech, a to v řádech desítek procent, zaznamenala města jako Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Zlín a Jihlava, kde je v současné době investice do nemovitostí velmi výhodná.

Výrazné zdražení pronájmů bytů od začátku roku makléři nepozorují. Ceny bytů jsou už ale v některých lokalitách na hranici toho, co jsou zájemci o pronájem ochotni a schopni zaplatit. Není ale zaručeno, že i tato hranice se může v blízké budoucnosti posunout ještě výš. Zvlášť u menších bytů předpokládáme mírný nárůst v souvislosti s větší poptávkou. Avšak růst cen nemovitostí by se mohl zpomalit, mimo velká města i zcela zastavit.

 

Petr Bartoň

Zemský ředitel

Za uplynulých 11 let prošel Petr Bartoň všemi obchodními pozicemi v Modré pyramidě. Poslední 4 roky působí jako Zemský ředitel. Jeho prioritou je vždy směřovat svůj tým tak, aby dosahoval stanovených cílů. Zároveň se snaží tým navést novým směrem, který přizpůsobuje trendům na trhu. Nic z toho by nedokázal bez skvělého týmu svých oblastních ředitelů.



Modrá pyramida stavební spořitelna a.s.

Jsme specialisté na finanční plánování, kteří vám pomohou s produkty z oblasti úvěrů na bydlení, spoření, investic, každodenního bankovnictví a pojištění. Díky rozsáhlému týmu finančních poradců připravíme i vám finanční plán na míru, se kterým dosáhnete vašich finančních cílů a budete ochráněni před negativními dopady rizik, jež s sebou život přináší. Máme silné zázemí naší mateřské společnosti Komerční banky, která je součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Našim klientům radí více než 500 poradců a najdete nás po celé republice ve 176 poradenských centrech. Hledáte nejvýhodnější stavební spoření, hypotéku, pojištění nebo možnosti investování? Modrá pyramida stavební spořitelna a.s. je tu pro vás.

Více na www.modrapyramida.cz.

22.11. 11:10  Spoření (67984)
22.11. 10:53  Spoření (Kurz)
22.11. 09:47  Spoření (67984)
21.11. 12:36  Bohužel (Bejvoč)
21.11. 11:47  Zemský ředitel (Tony)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688