BHS (BH Securities a.s.)
Osobní finance  |  20.11.2019 14:54:25

Důchodový systém hospodaří s přebytkem


„Letošní rok bude druhým v řadě, kdy důchodový systém bude hospodařit s přebytkem. Tohoto výsledku se podaří dosáhnout i přes výrazný růst výdajů na dávky důchodového pojištění. Díky nízké nezaměstnanosti a růstu mezd se totiž daří výrazně navyšovat příjmy důchodového systému,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„V období let 2013 až 2017 jsme byli svědky snižování podílu výdajů na dávky důchodového pojištění vůči hrubému domácímu produktu. Díky tomu docházelo ke zlepšování hospodaření celého systému. Do budoucna je však obtížně představitelné, že by se výdaje na důchody vůči hrubému domácímu produktu dál výrazně snižovaly,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Systém důchodového pojištění hospodařil v období od ledna do října letošního roku s přebytkem 9,82 miliardy korun. Za deset měsíců se na příjmech z pojistného na důchodové pojištění vybralo 407,34 miliardy korun. Ve stejném období před rokem to bylo 377,06 miliardy korun. Celkové výdaje na dávky důchodového pojištění včetně výdajů na správu dosáhly v období od ledna do října 2019 úrovně 397,53 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku to bylo 366,40 miliardy korun.

Lze předpokládat, že přebytek hospodaření systému důchodového pojištění se podaří udržet i v závěrečných měsících letošního roku. Celkový přebytek za rok 2019 bude dosahovat podobné úrovně jako v roce 2018. Tehdy byl vykázán přebytek 18,64 miliardy korun. Systém důchodového pojištění vykazoval deficitní hospodaření v letech 2009 až 2017. Nejhorších výsledků bylo dosahováno v letech 2012 a 2013, kdy se deficity pohybovaly kolem 55 miliard korun.

Ke konci loňského roku bylo v systému důchodového pojištění 2 896 973 důchodců, kterým byl vyplácen alespoň jeden z druhů důchodů. Průměrná výše starobních důchodů tehdy dosahovala úrovně 12 418 korun. K 1. lednu 2019 došlo k valorizaci důchodů o 901 korun. Podíl výdajů na dávky důchodového pojištění vůči hrubému domácímu produktu v letech 2017 a 2018 dosahoval úrovně 8,3 procenta. Byl tak zastaven pokles, který jsme mohli sledovat od roku 2013, kdy podíl výdajů na důchody vůči hrubému domácímu produktu dosahoval úrovně 9,5 procenta.

 


Ing. Štěpán Křeček, MBA

Hlavní ekonom

BH Securities a.s.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

St 14:28  Kurzovní lístek ČNB na středu 27.03.2024 Redakce (Kurzy.cz)
St 13:00  Terminál Jihlava VRT už má svou podobu mdcr.cz (MD ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688