Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
19.11.2019 17:57:41

Počasí: Zima v nedohlednu, zatím teplo a inverze

 

Na některých místech hlavně západní poloviny území už zima vytáhla první drápky. Další sněhové srážky ale prozatím neočekávejte. Nad střední Evropou bude ve výšce stále spíše teplejší vzduch s teplotou nad bodem mrazu. U země to znamená inverze, mlhy, nízkou oblačnost a občas snad i protrhání oblačné pokličky na polojasno. Teploty budou kolem 10 °C. Kvůli mlhám by měli dávat pozor hlavně řidiči. Srážek je očekáváno minimum, protože budeme pod vlivem vyššího tlaku vzduchu. Část srážek bude vypadávat z nízké oblačnosti jako mrholení. Nějaké slabé srážky doputují do Česka od jihu akorát kolem čtvrtka. Vyšší polohy a Českomoravskou vrchovinu bude střídavě rušit čerstvý vítr od jihovýchodu. 

Teploty spíše vyšší, k tomu mlhy 

Ve středu bude oblačno až zataženo. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení, zejména na jihu. Teploty 10 až 14 °C, na západě jen 8 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení. Teploty 8 až 12 °C, na západě jen 7 °C. I v pátek bude oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Teploty 8 až 12 °C. Také o víkendu bude oblačno až zataženo nízkou inverzní oblačností. Ojediněle mrholení. Zpravidla na horách a ojediněle i jinde skoro jasno. Teploty 6 až 10 °C, při vyjasnění 12 °C. Jinými slovy podzimní šedivá deka spojená s inverzí. Občas se objeví výkyv studeného proudění, jinak je ale v 80-90 % případech situací teplotní nadprůměr. Zima bude zřejmě teplá. Vidí to tak i dlouhodobé modely.

Počasí 21.11.2019
 

Jednotvárné počasí spojené s inverzí 

Vysoké úhrny srážek pozlobily Rakousko, kde se objevily povodně, ve vyšších polohách zase laviny. Jinak se počasí v dalších dnech uklidní ve většině Evropy. Pokud nemáte rádi listopadovou šeď, můžete se vydat k moři nebo do exotiky. Nejbližší destinace je Egypt, je tam 28 °C a moře má 27 °C. Ideální podmínky. Do konce listopadu bude v Česku zřejmě nadprůměrně teplo. Předpověď počasí na Vánoce stále nemá smysl, moc nadějí na sníh v nížinách ale nemáme. Studeného vzduchu je kolem Arktidy na konec listopadu málo.

Počasí 23.11.2019


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty