Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.11.2019 17:28:29

Přehřátá a podchlazená PE

Jeden ze čtenářů mých příspěvků se zajímal o vztah mezi valuací rychle rostoucích společností (konkrétně PE násobkem) na straně jedné a odhady hodnoty provedenými na základě diskontovaného toku hotovosti na straně druhé. Podobné věci lze podle mne nejlépe demonstrovat na konkrétním příkladu.

V následujícím grafu je vyznačen vývoj dividend (může být i volné cash flow na vlastní jmění) u nějaké rychle rostoucí společnosti – její akcie. Začínáme na 10 dividend, ty pak rostou o 25 % ročně a ke konci období růst klesá ke 3 % (cca 1 % reálný růst plus inflace na cca 2 %). Současná hodnota takového toku dividend by při 10% požadované návratnosti dosáhla 425 . Poměr této hodnoty odhadované na základě DCF k dividendám roku 1 tak dosahuje 42,5, k dividendám roku 2 je to 34.



Dejme tomu, že na výplatu těchto dividend musí firma vydělávat dvojnásobek zisků (tj. polovinu zisků musí a bude muset soustavně reinvestovat na to, aby dosáhla onoho růstového profilu). V prvním roce by její zisky tedy dosahovaly 20 , v druhém 26 , atd. PE počítané ze zisků prvního roku by tak dosahovalo hodnoty 21, u roku 2 by bylo ve výši 17. A to je v principu vše, stačí už jen porovnat námi odhadovanou hodnotu s tržní cenou.

Pokud by se cena této akcie nacházela na stejné výši jako náš odhad hodnoty, tato PE bychom tedy my, na základě tohoto odhadu, považovali za férová. Pokud by cena byla vyšší, vyšší by byly i násobky a my bychom cenu i valuace považovali za přehřáté. Pokud by byly naopak níže, podle nás by musely být „podchlazené“.

Co kdyby cena akcie dosahovala 500, PE se tak pohybovalo na hodnotě 25, ale někdo by nám tvrdil, že je férové? Může tak činit v podstatě intuitivně, třeba s tím, že podobné firmy se obchodují s podobným násobkem. Podobnost ale mate a navíc i ony firmy mohou být předražené. Já tak doporučuji udělat si alespoň jednoduché DCF třeba v tom smyslu, jak bylo prezentováno výše. Pak se může ukázat, že onen někdo (i) je větší optimista ohledně růstu, či „dividendové vydatnosti“ zisků, nebo (ii) se domnívá, že by tu měla být nižší požadovaná návratnost (akcie je méně riziková, než si myslíme my). Pro něj je tak ono PE ve výši 25 skutečně férové.

Jinak řečeno, férovost valuace a jejích výstupů není samozřejmě objektivní, stejně tak, jako není objektivní férová cena akcie. Kdyby něco takového existovalo, na trhu by neexistovaly bubliny. I když možná stejně ano – kdysi jsem četl o jednom experimentu, ve kterém tradeři dokázali vyhnat bublinu i na aktivu, jehož objektivní hodnota byla všem předem sdělena. Já sám tu někdy prezentuji věc z opačného konce – ukazuji, jak by se dividendy/tok hotovosti musely v budoucnu vyvíjet, aby ospravedlnily současnou kapitalizaci. Jde ale o jedno a to samé. Můj pohled vybízí namísto posuzování ceny či násobků k tomu, aby čtenář zhodnotil, zda je ono ospravedlňující cash flow realistické, či nikoliv.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688