Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.11.2019 15:53:11, aktualizováno 24.11.2019 09:02:29

Sumner: Čeká nás méně recesí a prodloužení cyklu ze 4 na 15 – 20 let


Ve Financial Times nedávno psali o tom, že inverze výnosové křivky není bezchybným indikátorem přicházející recese. Na tuto skutečnost poukazuje poměrně často monetarista Scott Sumner, ovšem s tím, že „tento indikátor není dokonalý, ale celkově funguje dost dobře“. A věnuje se tématu predikce recese detailněji.

Zmíněný článek ve Financial Times zmiňoval i analýzu Banky pro mezinárodní vypořádání plateb BIS. Podle ní existují lepší ukazatele, než je rozdíl ve výnosech krátkodobých a dlouhodobých vládních obligací. BIS poukazuje na to, že předchozí útlumy a recese často přicházely poté, co došlo ke zvednutí inflace. Dnes se ale inflace spotřebitelských cen drží nízko a recese již nejsou vyvolávány inflací, ale finančním cyklem.

BIS popisuje finanční cyklus jako po sobě jdoucí změny ve vnímání hodnoty aktiv a jejich rizika, ochoty riskovat a frikcí ve finančním systému. Příkladem může být krize roku 2008, protože tehdy došlo k výraznému pohybu na finančních trzích, který vyvolal hluboký útlum celé ekonomiky. Sumner k tomu píše, že s podobným pohledem úplně nesouhlasí, nicméně změna podstaty cyklu je podle něj faktem.

Ekonom zmiňuje, že v minulosti byly recese zčásti vyvolány záměrně. Pokud se totiž inflace dostala nad přijatelné úrovně, centrální banka utáhla svou monetární politiku, aby zpomalila růst nominálního produktu. A nastala recese. Dokonce i v roce 2008 hrála inflace svou roli. Podle ekonoma tím, že obavy z jejího růstu bránily Fedu ve snížení sazeb dříve, než krize propukla naplno.

Sumner souhlasí i s tím, že finanční cyklus dnes hraje významnější roli, ale ne způsobem, o kterém hovoří BIS (ekonom v této souvislosti připomíná, že BIS se „v desetiletí po roce 2007 ohledně monetární politiky soustavně mýlila“). Finanční cykly nevyvolávají recesi přímo, ale mohou tak učinit nepřímo v případě, že nepatřičně ovlivní monetární politiku. Pokud se totiž finanční cyklus dostane do své fáze poklesu, dojde k poklesu přirozených sazeb. Jestliže na to centrální banky nereagují dostatečně rychle snížením svých sazeb, dojde k situaci, kdy je peněžní nabídka příliš utažená a to vyvolá recesi.

„Kdyby v čele Fedu stáli centrální bankéři z padesátých let, nacházeli bychom se momentálně v recesi. Nedávali totiž patřičnou váhu tržním indikátorům a proto se během let 1949–1960 objevily čtyři recese a to samé platilo o období 19701982. A to je příliš mnoho recesí,“ píše Sumner. A podle jeho názoru by americkou ekonomiku dostali do recese i centrální bankéři, kteří se spoléhají na keynesiánské modely založené na Phillipsově křivce. Důvod je ten, že velmi nízká nezaměstnanost podle těchto modelů znamená riziko přehřívání hospodářství.

Fed se logiky těchto modelů ale nedržel a namísto toho se díval na tržní indikátory. To je vedlo k tomu, aby sazby namísto zvyšování snížil. Recese se proto nedostavila a „podle většiny ekonomů k tomu nedojde ani v roce 2020“. Nejdelší expanze v americké historii tak bude podle Sumnera pravděpodobně trvat ještě několik let.

Klesá také celková pravděpodobnost recesí vyvolaných přílišným utažením monetární politiky. Právě proto, že většina vyspělých zemí má inflaci pod kontrolou a celkově by tak mělo k recesím docházet méně často než v minulosti. Fed ale musí dál věnovat pozornost zejména tržním signálům. Ekonomický cyklus trval v minulosti v průměru asi čtyři roky, ale Sumner tvrdí, že si je poměrně jistý, že v tomto století se jeho dálka prodlouží. A to dokonce v průměru na 15 – 20 let.

Zdroj: The Money Illusion


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688