Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  18.11.2019 12:07:47

Evropské akcie jsou na svých maximech. Jak dlouho ale vydrží?

Evropské akcie v pátek ukončily šestý týden nepřetržitého růstu. V úterý minulý týden se jim podařilo pokořit čtyřletá maxima, přičemž nejvyšší růst zaznamenaly v energetickém a technologickém sektoru. Stalo se tak na evropském i americkém trhu - díky tomu jsou nyní vyhlídky kolem obchodní války pozitivní. V investorech se navíc probudila chuť investovat i do rizikovějších tříd aktiv.

Podle údajů z minulého týdne je dohoda mezi USA a Čínou o zrušení dalšího plánovaného navýšení cel součástí 1. fáze této obchodní dohody. Podepsanou bychom ji mohli vidět v nejbližší době. Pokud se to podaří, bude většina investorů jako další krok očekávat snížení tarifů, případně až ukončení šestnáctiměsíční obchodní války. Druhým faktorem pozitivního sentimentu jsou výsledky, které překonávají očekávání analytiků ve třetím čtvrtletí.

Pozitivní náladu evropských trhů však nereflektují hlavní makroekonomická data (například inflace nebo ekonomický růst). Právě proto je možné tento optimismus označit za předčasný. Ekonomika eurozóny ve 3. čtvrtletí narostla o 1,4 procenta, ale jde o příliš krátký časový úsek na to, aby se projevilo obnovené kvantitativní uvolňování. I pokud by se QE plně promítlo do ekonomiky, není možné očekávat stejný efekt jako posledně. Minulost jasně ukázala, že první QE má největší efekt, ale každé další se do ekonomiky v podobě spotřeby promítá méně. Navíc často zvyšuje ceny akcií a tlačí cenu dluhopisů do záporných úrokových sazeb. Společnosti investují spoustu peněz do buybacků místo toho, aby vytvářely nová pracovní místa, či aby inovovali. To všechno rapidně snižuje účinnost QE.

Graf sledující vývoj buy-backů v Evropě ukazuje více než 22 procentní růst od začátku roku. Ceny akcií byly blízko současné hodnoty indexu Eurostoxx 600 v lednu 2018, tento růst ale tehdy nebyl tolik “tažen” buy-backy (jako je tomu dnes). Tento údaj je pro investory často signálem nízkých úrokových sazeb, ale i toho, že management firmy nevidí prostor pro zdravý růst společnosti v podobě expanze. Cash-flow využívá hlavně k účetnímu růstu a pro potěšení investorů v podobě růstu akcií. 

 














Zdroj: Bloomberg Professional Terminal

Jeden z nejdůležitějších indikátorů hnacího motoru eurozóny (Německo), takzvaný PMI výrobní index, se už od začátku roku nachází pod hranicí 50 bodů, což predikuje zpomalení ekonomiky.

Dalším zveřejněným údajem o ekonomickém vývoji je hospodářský růst, který ve druhém čtvrtletí klesal o 0,1 procenta, ale ve třetím čtvrtletí se vyhl technologické recesi. Dnešní údaje potvrzují, že se německá ekonomika v současnosti zastavila, ale výsledky pravděpodobně nejsou natolik hrozné, aby dotlačily Německo k fiskálním stimulům. I navzdory zmiňované pozitivní sezóně ohledně výsledků, výrobní sektor v Německu a sektor služeb v Itálii vykazuje výrazné zpomalení. Největší společnosti na SAP nebo Siemens zaznamenaly v poslední době výrazný pokles.

Investiční guru Ray Dalio v nejnovějším rozhovoru ostře komentoval současné politicko-ekonomické dělení ve světě. Podle jeho názoru se “svět zbláznil a systém je zlomený”. Důvodem jsou hlavně peníze, nelogické záporné úrokové sazby, ale i deficity vlád, které pravděpodobně v budoucnosti ještě výrazně narostou. Zároveň rostou i výdaje na penze a zdravotnickou péči. Na základě toho se predikuje v blízké době změna paradigmatu, co se směřování ekonomiky týče.

I napříč výraznému růstu indexu Eurostoxx 600 je tu nadále prostor na jeho růst. Po dosažení “high” se index vrátil pod hranici překoupenosti, což může u investorů nadále vyvolávat zájem o evropské akcie.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Bloomberg Professional Terminal

 

Na základě technické analýzy vidíme v Evropě prostor pro krátkodobý růst. Avšak pokud se Trumpova rétorika o uvalení cel na EÚ promění ve skutečnost, tento růst způsobený do velké míry QE (a následnými buy-backy), se může rychle otočit do masivního propadu.


Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688