TNBiz (TN.cz)
17.11.2019 21:25:05

Počasí ve světě: Laviny v Itálii, nasněžilo v Alžírsku, Británie se připravuje na velké mrazy

Sníh ochromil města po celém světě. V Itálii spadla lavina do centra města, kde zcela odřízla obyvatele od civilizace. Se sněhovou nadílkou bojují lidé v Alžírsku a Maroku, kde na podobné počasí vůbec nebyli připraveni.

Italské údolí Martelltal zavalil sníh. V horách spadlo několik lavin, jedna z nich do centra vesnice. Úřady nařídily, aby všichni občané zůstali ve svých domovech. Některé obyvatele museli záchranáři evakuovat. Padající sníh poškodil některé domy. Silnice je ve městě uzavřena a Martelltal je odříznut od okolního světa.

Obyvatelé alžírského města Setif si od neděle užívají nečekaných sněhových radovánek. Pro Alžírsko je podle ruských médií sníh velice neobvyklý a místní úřady něj nebyly připraveny. Obvykle mají tyto země teplé deštivé zimy - průměrná teplota se pohybuje od 3 do 10 stupňů. Mrazivé počasí místní obyvatelé vnímají jako ekologickou katastrofu. Vrstvy sněhu napadly také v Maroku.

V neděli v noci sněžilo i v Rakousku. Ve městě Matrei způsobil sníh velký chaos – domy zůstaly bez elektřiny a přestala fungovat i mobilní síť. Obchody ve městě bez elektřiny nemohly otevřít a policie musela uzavřít i místní silnice. Police varovala obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů kvůli zvýšenému riziku pádu stromů.

Na chladné počasí se připravuje i Velká Británie. Do konce týdne by mělo být na některých místech až mínus 10 stupňů. Teploty pod bodem mrazu mají ve Spojeném království vydržet po zbytek roku. Meteorologové také varují před silným deštěm, kvůli kterému plánují vydávat i výstražná opatření.

V České republice trvá výstraha před silným větrem, které platí od nedělní deváté hodiny ranní až do půlnoci pro Vysočinu, severovýchodní část Jihočeského kraje - Tábor, Jindřichův Hradec a okolí, jihovýchodní část Středočeského kraje - Kutná Hora, Benešov a okolí a část Pardubického kraje - Svitavy, Chrudim, Litomyšl a okolí.

Od nedělního poledne bude výstraha platit i pro část Libereckého kraje. Výstraha trvá až do pondělního rána.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty