TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  15.11.2019 10:54:47

Nehod v Česku přibývá, ministerstvo chystá přísnější tresty pro řidiče


Počet nehod na silnicích vzrůstá a s ním i počet úmrtí. Policejní statistiky dokazují, že v dlouhodobém časovém měřítku nehod přibývá a s nimi také počet obětí na životech. Řešením by mohly být tvrdší postihy pro řidiče, kteří porušují předpisy. Ministertsvo dopravy už připravuje úpravy.

Za rok 2018 zemřelo na českých silnicích celkem 565 lidí. Ačkoli se jedná o statisticky třetí "nejlepší" výsledek za sledovaných 58 let, jedná se o velmi smutnou bilanci. Policisté za rok 2018 evidovali 104 tisíc dopravních nehod, což je mnohem vyšší počet než v roce 2017. Nárůst zaznamenali i u počtu těžce zraněných účastníků dopravních nehod. Vyšší čísla se týkají i lehkých zranění, zranění chodců, dětí i motorkářů.

Jak zamezit rostoucím číslům nehod a zranění? Ministerstvo dopravy chystá změny. "Navrhujeme zefektivnění a zjednodušení bodového systému," sdělila k tématu hrozivé statistiky nehodovosti tisková mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

"Nový bodový systém musí vyloučit piráty silnic. S veřejností jsme si vyjasnili, jak se změní sankce, aby systém působil preventivně, aby rodiče připoutali svoje děti, za jízdy se netelefonovalo a nepsaly SMS. Máme připomínkové řízení, které probíhá, a já chci, aby návrh zákona šel na vládu v co nejkratší době,“ uvedl na červnovém semináři ministr dopravy Vladimír Kremlík. Na workshopu, který se uskutečnil 11. června, se debatovalo také o možnosti řidičáku na zkoušku, tedy snížení hranice pro vybodování pro ty řidiče, který mají řidičský průkaz teprve čerstvě.

V období od ledna do října roku 2019 policie eviduje celkem 89 459 dopravních nehod, ve kterých přišlo o život 460 lidí. Dalších 1 783 bylo těžce zraněno a 20 285 lidí si z kolizí odneslo jen lehká zranění.

 

Pokud vezmeme stejný časový úsek za minulý rok, tedy období leden až říjen 2018, zjistíme, že oproti loňskému roku došlo k výraznému nárůstu počtu nehod. Loni za stejné období policie řešila 87 334 nehod, tedy o dva tisíce méně než za stejné období v letošním roce. Rok 2018 ale ten letošní předčil v počtu úmrtí. Od ledna do října loni na silnicích vyhaslo o čtyři životy více, tedy 464. Více bylo také lehce i těžce zraněných lidí. V případě lehce zraněných loňská čísla ta letošní přesáhla o 300 zraněných, těžkých zranění bylo více zhruba o tisíc.

Porovnáme-li stávající údaje s těmi za celý rok 2018, zjistíme, že oproti minulému roku došlo k obrovskému nárůstu nehodovosti na českých silnicích. Vzhledem ke skutečnosti, že policejní statistiky končí v tuto chvíli 31. říjnem, dá se očekávat, že počty nehod i zraněných ještě porostou.

Od roku 1961, od něhož dopravní policie disponuje souvislou statistikou dopravní nehodovosti, byl počet lidí usmrcených při nehodách za období od ledna do října nejnižší v roce 2017. Tehdy přišlo na silnicích o život "pouze" 415 osob. Za nejvražednější by se dal označit rok 1994, kdy při dopravních nehodách zemřelo 1 155 lidí.
 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688