Patria (Patria Finance)
Tiskové zprávy  |  14.11.2019 14:14:10, aktualizováno 16.11.2019 09:11:11

ČSOB meziročně výrazně zvýšila zisk i aktiva pod správou. Spouští nové finanční inovace

Čistý zisk skupiny ČSOB, jejíž součástí je také Patria Finance, stoupl za devět měsíců roku 2019 meziročně o 28 procent na na 14,7 miliardy korun. Provozní výnosy banka zvýšila meziročně o 15 procent, objem aktiv pod správou o 11 procent.

ČSOB zvýšila meziročně objem úvěrů o 5 procent na 776 miliard korun při zachování vysoké kvality úvěrového portfolia. Provozní výnosy činily 31,4 mld. (meziroční zvýšení o 15 %), provozní náklady vzrostly na 14,1 mld. (meziroční zvýšení o 7 %). Personální náklady se meziročně zvýšily o 7 %.

Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB meziročně vzrostl o 26 % a transakcí v něm realizovaných o 33 %.

Objem vkladů ve skupině činil 978 mld. a meziročně se snížil o 6 %, dle vyjádření banky zejména v důsledku nižšího objemu repo operací s institucionálními klienty. Celkový objem aktiv pod správou avšak vzrostl na 234 mld. , což znamená meziroční nárůst o %.

Hospodářské výsledky ČSOB za 9 měsíců roku 2019 a meziroční srovnání:


Objemy úvěrů a vkladů v plné výši zahrnují portfolio ČMSS.

„Daří se nám, protože pracujeme s výhodami, které přináší velká finanční skupina a unikátní bankopojišťovací model. Náš klient si může na jednom místě sjednat účet, půjčku, pojištění, spoření, ale také hypotéku nebo pravidelné investování. Mnoho z toho je navíc možné sjednat bez nutnosti návštěvy pobočky. Stále pracujeme na inovacích, které usnadňují našim klientům život a šetří čas. Těším se na novinky, které si ještě letos budou moci naši klienti vyzkoušet. Spustili jsme placení prostřednictvím nových mobilních aplikací a také letos zavedeme okamžité platby, což jsou jen jednotlivé části z naší inovační strategie, která pulsuje napříč celou skupinou,“ říká John Hollows, generální ředitel skupiny ČSOB.

Čistý zisk skupiny ČSOB meziročně vzrostl o výrazných 28 procent dle vyjádření banky zejména díky vyššímu čistému úrokovému výnosu a růstu čistého výnosu z poplatků a provizí. Dále také díky jednorázovému výnosu 2,1 mld. , plynoucímu z přecenění někdejšího 55% podílu v ČMSS v souvislosti s akvizicí zbylých 45 % akcií, jednorázovému výnosu z odprodeje ČSOB Asset Management, z vypořádání staršího právního sporu a na základě dopadu konsolidace ČMSS (100 %).

„Tyto faktory převážily pokles čistého zisku z finančních nástrojů vykazovaných v reálné hodnotě a růst nákladů na zaměstnance. Zvýšení úvěrového portfolia se opíralo zejména o růst hypotečních úvěrů, korporátních úvěrů, úvěrů ze stavebního spoření, úvěrů pro malé a střední podniky, spotřebitelského financování a leasingu. Nízký poměr úvěrů v selhání odráží setrvale vynikající kvalitu úvěrového portfolia. Objem vkladů meziročně poklesl v důsledku nižšího objemu repo operací s institucionálními klienty. Pokles klientských vkladů byl vykompenzován výrazným nárůstem objemu aktiv pod správou,“ uvedla banka.

ČSOB získala v prestižním výzkumu Hospodářských novin Nejlepší banka a Nejlepší pojišťovna 2019 stříbrné pozice. Získala také prestižní ocenění The Banker pro nejlepší privátní banku v Česku.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na bankovním trhu v České republice. Motto „Digitálně a s lidmi“ vystihuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušuje a zkvalitňuje obsluhu klientů na pobočkách i v online prostředí. Služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Skupina staví na unikátním bankopojišťovacím modelu, který pod jednou střechou nabízí vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či Poštovní spořitelna, přes pojištění od ČSOB Pojišťovny až po úvěry na bydlení od Hypoteční banky či Českomoravské stavební spořitelny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Služby poskytuje skupina ČSOB všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688