Patria (Patria Finance)
Komodity  |  14.11.2019 11:37:39

Největší problém diamantů? Příliš zlevňují

Ještě před pěti lety bylo největším strašidlem diamantového průmyslu to, že budou nastupující generací mileniálů zapomenuti. Teorie byla, že mladší ročníky neměly k třpytícím se drahým kamenům tak pozitivní vztah jako generace jejich rodičů. Tyto obavy se sice do značné míry ukázaly být nepodložené, realita je ovšem možná ještě horší. Přestože Američané nakupují více diamantů než kdy dříve, většina broušených diamantů je stále levnější.

Nízké ceny a přebytek typu kamenů, které se prodají v diskontních obchodech jako zásnubní prsteny nebo náušnice, tlačí globální obchod s diamanty do krize. Největší břemeno problému nesou prostředníci, kteří brousí, leští a obchodují se světovými diamanty. Zisky těchto společností se vypařily s tím, jak klesá cena leštěných kamenů, banky utáhly poskytované financování, a hlavní producent diamantů, firma De Beers pevně drží cenu vytěžených surových diamantů.

Tento rok ovšem dosáhla krize také do sektoru dříve neotřesitelných těžařských obrů. Samotný De Beers, který je zvyklý diktovat ceny svému vybranému okruhu klientů, pocítil sevření smršťujících se cen díky neochotě zákazníků nakupovat za dřívější ceny. Minulý týden DeBeers kapituloval a plošně snížil své ceny, což vedlo ke zvýšeným prodejům na poslední aukci v Botswaně. Přesto byly výsledky z dlouhodobého hlediska poměrně slabé: prodeje surových diamantů dosáhly 390 milionů dolarů, což je nejnižší listopadová hodnota od roku 2016.

Ne všechny diamanty ale zlevňují, prodeje luxusního segmentu značkových šperků prodávaných značkami Tiffany, Cartier nebo Bulgari tlakům na snížení ceny odolávají a daří se jim také navyšovat svůj podíl na celkovém trhu s diamanty, jehož objem dosahuje 80 miliard dolarů. I přes nedávné úspěchy ovšem tvoří tento segment jen 30 procent celkového trhu. V ostatních částech trhu jsou diamanty považovány za komoditu a hodnoceny na základě velikosti, barvy, čistoty a brusu. Bez silné značky není možnost, jak jednotlivé kameny od sebe odlišit – s výjimkou ceny.

Důsledkem jsou padající ceny leštěných diamantů v situaci, kdy jsou ceníky tisíců společností zabývajících se opracováváním drahokamů tlačeny dolů maloobchodníky se silnou vyjednávací pozicí. „Existuje tady mnoho hráčů, kteří si vzájemně konkurují. To dává maloobchodníkům obrovskou nákupní moc, kterou mohou používat k udržení cen leštěných produktů níže, než by měly být,“ myslí si Anish Aggarwal, partner v poradenské firmě Gemdax specializující se na diamantový trh.

Poptávka po diamantech nicméně vykazuje růst. V USA, které tvoří okolo 50 % celosvětových prodejů, poptávka rostla v minulém roce o 4,5 %. Američané sice za diamantové klenoty celkově utratili 36 miliard dolarů, díky vysoké nabídce ale zůstávají ceny nízko. Dalším problémem obchodníků s diamanty je totiž trend držení nižších zásob maloobchodníky, k čemuž je vedl přetlak nabídky v posledních letech. Obchodníci jsou tak nuceni zaplnit své sklady více, a to i přes klesající ceny. Zároveň se od sektoru odvracejí také banky snižováním poskytnutých úvěrů s nízkými úroky, na které si sektor v posledních letech navykl.

Dlouhodobý hegemon De Beers na cenové tlaky reaguje navýšením marketingového rozpočtu, podle generálního ředitele Bruce Cleavera dosáhne letos útrata za reklamu 180 milionu dolarů, nejvíce za poslední dekádu. Podle Aggarwala jsou ale možnosti firmy limitovat dopad nízkých cen omezené. „V dlouhém horizontu je osud De Beers svázán s cenami leštěných kamenů. Krátkodobě mohou na prostředníky tvrdě tlačit, to ale nemůže trvat věčně, pokud to přespříliš nekoresponduje s cenami leštěných kamenů,“ říká Aggarwal

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688