Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.11.2019 09:19:32, aktualizováno 11:58:22

Rozbřesk: Německo o vlásek uniklo “technické” recesi, Česko roste nejpomaleji za 3 roky

Aktualizováno

Česká ekonomika zahlásila lehce horší výsledky - mezikvartální tempo růstu zpomalilo na 0,3%, což je méně než polovina toho co v druhém kvartále (0,7%) a nejslabší tempo růstu za poslední tři roky. Na ekonomiku dopadá stagnující průmysl, který začíná cítit první výraznější dozvuky německé průmyslové recese. Ta se projevuje naplno v odvětvích jako je strojírenství nebo výroba kovů. Na druhé straně průmyslu od horších výsledků poněkud překvapivě zatím pomáhá slušná výroba automobilek. Pro celou ekonomiku jsou ale stěžejní zejména dobré výkony sektoru služeb v čele s maloobchodem, který živí více než sedmiprocentní růst mezd.

Zásadní při pohledu do budoucna samozřejmě bude další vývoj těžce zkoušené německé ekonomiky, která dnes těsně unikla technické recesi a rostla o 0,1 % mezikvartálně. Pokud se na obzoru neobjeví nové geopolitické šoky, věříme že Německo příští rok začne postupně oživovat. A i když ve stínu slabého Německa česká ekonomika ještě na přelomu roku zpomalí (a poroste příští rok jen lehce nad 2 %), nic horšího ji pravděpodobně nečeká.

A v takovém případě zdá se nelze čekat výraznější změnu nálady na přehřívajícím se trhu práce. Volnější růst může vést sice k mírnému poklesu počtu neobsazených pracovních míst, ovšem z extrémně vysokých úrovních blízkých 350 tisícům pozic. Těch tak bude stále výrazně více než nezaměstnaných (méně než 200 tisíc). Těžko proto předpokládat výraznější ochladnutí mzdové dynamiky, soukromé spotřeby a ve finále i domácích inflačních tlaků. Dnešní čísla za HDP tedy překvapila ČNB negativně, ale překvapení nebylo výrazné a pokud se náš výhled bude potvrzovat budou se argumenty jestřábů časem znovu vracet na stůl.

TRHY
CZK a dluhopisy
Dnešní čísla z Německa a z Česka mohou být pro korunu lehkým povzbuzením, zdá se ovšem, že česká měna ve světle silnějšího dolaru a větší nejistoty spojené s uzavřením čínsko-americké dohody podobně jako řada jiných rozvíjejících se trhů zastavila zisky započaté ke konci října.

Zahraniční forex
Ani čerstvá data o americké inflaci a ani pravidelné vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém kongresu nepřineslo včera nic nového, tudíž pohyb na eurodolaru byl minimální.

Dnes po ránu může být pro euro malým povzbuzením, že německá ekonomika nakonec o vlásek unikla technické recesi, když ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,1 % mezikvartálně (přičemž ve druhém poklesla o 0,1 %). Odpoledne by trhy nicméně mohla zaujmout plejáda vystoupení centrálních bankéřů (opět Powell či Clarida z Fedu).

Ropa
Cena ropy Brent roste vstříc hranici 63 USD/barel v reakci na překvapivý pokles zásob surové ropy ve Spojených státech (dle API). Mimoto si pozornost trhu získal také komentář šéfa kartelu OPEC Barkinda, který upozornil na dramaticky zpomalující růst americké produkce (dle některých odhadů v roce 2020 meziročně až na 300-400 tis. barelů denně). Tento faktor by dle Barkinda mohl v příštím roce významně ulehčit situaci kartelu, což směrem k blížícímu se zasedání ve Vídni nahrává obezřetnému přístupu.

Výhled šéfa kartelu OPEC na americký břidlicový boom nicméně prudce kontrastuje s nejnovější prognózou EIA. Ta včera naopak přehodnotila růst americké těžby surové ropy v roce 2020 směrem nahoru, a to o více než 100 tis. barelů denně na rovný jeden milion barelů. To sice v porovnání s letošním rokem (odhad růstu produkce o 1,3 mil. barelů denně) představuje zpomalení, nicméně i tak se jedná o solidní dynamiku, které bude vyžadovat ze strany aliance OPEC+ minimálně prodloužení dosavadního těžebního závazku.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688