TNBiz (TN.cz)
13.11.2019 08:43:34

Počasí ve světě, Benátky (Itálie): Oblíbené město je téměř celé pod vodou. Starosta vyhlásil stav nouze

Hladina vody v italských Benátkách stoupla v úterý večer na téměř 1,9 metru. Turisté v hotelech dostávají holinky, aby se mohli brodit zaplavenými ulicemi. Starosta už vyhlásil stav nouze a požádal vládu o finanční pomoc.

Náměstí svatého Marka včetně slavné baziliky je metr pod vodou. Úřady zatím nemají zprávu o tom, že by záplavy poškodily interiér kostela, voda se do něj ale dostala teprve pošesté za posledních 1200 let. Na náměstí stále proudí davy turistů, kterým v hotelech rozdali holinky.

Voda kulminovala v úterý krátce před jedenáctou večer, kdy hladina dosáhla 1,87 metru. To je jen o sedm centimetrů méně než při rekordních záplavách v roce 1966. Videa z Benátek zachycují velké vlny, které se lámou o budovy v centru, a ulice proměněné v řeky.

"Situace je kritická. Požádali jsme vládu, aby nám pomohla. Ztráty budou obrovské. Tohle je výsledek klimatické změny," napsal na twitter starosta města Luigi Brugnaro, který už informoval o tom, že vyhlásí stav nouze. Obyvatele varoval před dalšími škodami, které voda ještě může napáchat.

Silné deště zasáhly v posledních dnech většinu země, na některých místech způsobily bleskové povodně. A meteorologové zatím nemají pro Italy dobré zprávy - vytrvalý déšť má padat i nadále. Informovala o tom agentura AP.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty