Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
12.11.2019 18:21:37

Frontální vlna živě: na východě 12 °C, na Vysočině už 0 °C a sněží

 

Frontální vlna začíná přinášet dynamické počasí s velkými rozdíly mezi východem a západem země. Vydatné srážky s ní spojené budou dešťové na Moravě, na západní Vysočině a v Čechách přejdou od 400 m n. m. ve sněhové. Ve středu možná i pod 400 m n. m. přechodně. Na pomezí Vysočiny a jižních či středních Čech a na horách může napadnout čerstvý mokrý sníh. Svou tíhou může působit škody na vegetaci a elektrickém vedení. Výraznější oteplení přijde v pátek. Stále bude chladněji na západě a poměrně dost teplo na východě republiky. Pokud se někde udrží sníh i na silnicích, nevyjíždějte, pokud nemáte přezuto na zimní pneumatiky.

Takto momentálně vypadá situace na dálnici D1 kolem 90. kilometru.

 

Chladnější západ i s vločkami 

Ve středu bude zataženo s deštěm, v Čechách déšť se sněhem nebo od 400 m n. m. sněžení. Během dne ubývání srážek. Teploty 1 až 5 °C v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 5 až 13 °C. Velké teplotní skoky směrem na východ vydrží. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Od středních poloh srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 2 až 6 °C, na východě 8 °C.V pátek bude zataženo až oblačno nízkou oblačností. Ojediněle mrholení. Na horách nad inverzí i polojasno. Teploty 6 až 10 °C pod inverzí, místy až 14 °C.

 

V sobotu už teplo 

V sobotu bude oblačno až zataženo, od západu místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy. Teploty 11 až 15 °C, na západě jen kolem 8 °C. V dalších dnech se neočekává návrat zimy a sněhových srážek, prozatím bude mezi 5 a 12 °C. Vyšší teploty na východě, nižší na západě. Stále stejný scénář s teplotním rozhraním. Vláha ve formě srážek se už nyní započítává hlavně do nového roku, protože zůstane v půdě do jara. Každé srážky jsou proto vítané. Hydrologický rok vždy začíná už 1. listopadu daného roku a končí 31. října roku následujícího. Milovníky lyží potěšíme, že například v Rakousku už vyhodnotili aktuální počasí a přívaly sněhu jako vhodné pro začátek zasněžování.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty