TNBiz (TN.cz)
12.11.2019 13:18:23

Extrémní výkyvy počasí v Evropě: V Alpách metr sněhu, v Rusku teplo.


V každém koutu Evropy panuje rozdílné počasí. Zatímco ve střední Evropě spadly teploty k nule a mělo by sněžit, v Rusku a části Balkánu je neobvykle teplo. Nad Středozemním mořem se zase tvoří cyklóna a v Alpách by do pátku mohl napadnout až metr sněhu.

Počasí na starém kontinentu ovlivňuje frontální vlna, která tento týden přechází od jihozápadu přes střední Evropu. Do Česka přinesla ochlazení a také první sněhovou pokrývku i v nižších než horských polohách. Sněžit má především v úterý večer a v noci na středu. 

Dobrou zprávu znamená frontální vlna především pro nadšené lyžaře, kteří už se nemohou dočkat letošní první dovolené v Alpách. Do pátky by mohl na severu Itálie napadnout až metr nového sněhu, ve švýcarské a rakouské části Alp 40 až 50 centimetrů.

Frontální vlna má postupovat k severovýchodu, na konci týdne se pak z Atlantiku přesune nad jihozápadní Evropu rozsáhlá tlaková níže. Do střední Evropy tak bude proudit teplejší vzduch, u nás by se na konci týdne mohlo oteplit až na 15 stupňů.

Naopak v Rusku a zbytku východní Evropy panuje neobvykle teplé počasí. Teploty budou tento týden až o 16 stupňů vyšší, než je pro období a oblast obvyklé. Teplo má být především ve čtvrtek v západním Rusku, ale také v balkánských státech a u Černého moře. 

Počasí v Itálii, na Maltě a v části Řecka ovlivní tzv. medikán - výrazná cyklóna, která se vytvořila nad Středozemním mořem. V Alžírsku už bouře a silný vítr, který přinesla, napáchaly velké škody. Vysoké vlny na moři, významné ochlazení a bouřky čekají meteorologové i ve zmíněných státech jižní Evropy.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty